Mișcarea disperată a V.Dăncilă și cărțile decisive ale președintelui

Mișcarea disperată a V.Dăncilă și cărțile decisive ale președintelui

Viorica Dancila face singurul lucru pe care poate sa-l faca in incercarea disperata de a-si constitui o noua majoritate parlamentara dupa plecarea ALDE: sa rupa partidul lui C.P. Tariceanu cu argumentul forte al mitei. Atat doar ca miscarea este riscanta din multe puncte de vedere, iar rolul lui Klaus Iohannis mai mare decat pare, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .

Propunerea lui Teodor Melescanu pentru sefia Senatului, in locul lui Calin Popescu Tariceanu, decisa fara consultarea partidului, este o miscare cu mesaj foarte clar, as spune chiar ostentativ: cine ramane cu mine nu ramane degeaba. Viorica Dancila ofera o prada foarte valoroasa, sefia Senatului, ca o mostra pentru ce vor primi reprezentantii ALDE care il vor parasi pe CPT pentru a ramane la putere ca sa constituie o noua majoritate.

Miscarea e, cum spuneam, logica. Este ceea ce ar fi trebuit sa faca, tactic, nu disperat ca V. Dancila, si PNL la alegerea presedintelui Camerei Deputatilor cand, in loc sa se cramponeze de un candidat propriu, care sa fie redus la propriul bazin de vot, trebuia sa mearga cu un candidat din afara partidului care sa aiba capacitatea de a aduce voturi suplimentare, miza fiind sa lase PSD fara aceasta functie cheie si sa ii mai aplice o lovitura destabilizatoare.

Miscarea Vioricai Dancila e cu atat mai corect gandita cu cat vorbim despre ALDE, care nu este un partid, ci o oaste de stransura coagulata strict pe criterii de beneficii. Prima care a intors armele alegand functia a fost ministrul de Externe Ramona Manescu. Iata-l acum pe Teodor Melescanu alegand presedintia Senatului.

Sunt convinsa ca in profunzimea functiilor din ministere, prefecturi si deconcentrate situatia este si mai dramatica, iar beneficiarii ar face orice ca sa isi pastreze pozitiile detinute de ALDE in coalitie.

Nu este deloc exclus ca dna Dancila sa pluseze si sa mai propuna niste functii, chiar de ministri, unor membri ALDE. Sigur ca ei pot fi exclusi din partid. Dar cati sa fie exclusi?

Intrebarea este daca in ALDE se va crea o masa critica in favoarea ramanerii la guvernare, care sa-l inlature pe CPT. Depinde probabil care este varianta mai avantajoasa intr-o judecata pe termen un pic mai lung.

Pe de-o parte, alianta cu Pro Romania, avand in vedere si formula cu Mircea Diaconu, care va lua voturi de la PSD, dar care va oferi beneficii abia dupa urmatoarele alegeri, pe de alta parte, trecerea la PSD pentru functii astazi, dar cu sanse mici ca la viitoarele alegeri sa mai prinda ceva in fata pesedistilor care oricum se asteapta la o contractie de scor fata de 2016.

Si in alegerea aceasta, rolul principal nu cred ca-l va avea CPT, un personaj politic expirat, ci Victor Ponta. Dar si Klaus Iohannis.

Miscarea dnei Dancila nu este deloc lipsita de riscuri incepand cu persoana dlui Melescanu, un traseist notoriu care a sarit fara nicio rezerva de la Iliescu la Tariceanu, la Basescu, la Ponta, la Tariceanu. Si CPT nu e singurul pe care-l lasa cu ochii in soare. La fel a patit si Crin Antonescu cand Traian Basescu l-a numit pe Teodor Melescanu la SIE.

Deci nu cred ca dna Dancila poate pune cine stie ce baza in dl Melescanu dincolo de nada aruncata amatorilor de functii din ALDE. Nu vad ce l-ar putea impiedica pe dl Melescanu ca odata instalat in functie, la momentul cheie sa faca tot jocul lui Victor Ponta, daca asta il va avantaja mai tare. N-as trece peste faptul ca dl Melescanu, ca director SIE, a facut echipa cu generalul Predoiu, pe atunci adjunctul directorului SIE, si acum consilier al lui Victor Ponta.

In general, cand depinzi de tradatori, nu poti sa fii niciodata sigur.

Chiar daca miscarea dnei Dancila este logica politic, ea nu este usor de digerat in PSD. Deloc. A fost luata fara consultare si existau doritori din partid pentru sefia Senatului. Nu ma indoiesc ca pentru multi pretul platit de Viorica Dancila este totusi greu de digerat. Pentru pesedisti, o asemenea miscare, chiar logica politic, este o umilinta in grup si o umilire a pretendentilor din PSD.

Dl Melescanu este cel caruia PSD ii reproseaza ca nu a facut ce trebuia sa-l demita pe George Maior in pozitia de ambasador in SUA si ar putea reaprinde un foc mocnit in societate avand in vedere ca era ministru de Externe la ambele scrutine cu scandal in diaspora, la prezidentialele din 2014 si la europarlamentarele de anul anul acesta.

Iar un alt risc este ca momeala, pusa atat de ostentativ, sa creeze in ALDE o reactie adversa, sentimentul ca PSD urmareste destructurarea ALDE. De exemplu, chiar Daniel Zamfir, un contestatar al lui CPT in aceste zile, a atacat frontal si PSD pentru felul in care incearca sa distruga ALDE.

Rolul lui Klaus Iohannis poate fi decisiv.

Tragerea de timp o avantajeaza pe dna Dancila. Are timp de negociere, se apropie mult de alegeri, cu cat inaintam spre campanie, absenteismul in Parlament va creste. Dar nu poate trage de timp decat cu ajutorul lui Klaus Iohannis, adica numai daca presedintele numeste interimari in locul ministrilor ALDE.

Daca presedintele nu numeste interimari, sedintele de guvern nu mai pot avea loc, pentru ca ministerele demisionarilor nu sunt reprezentate. Deci guvernul va fi blocat. Da, poate fi conflict la CCR, dar judecata nu poate dura mai putin de 2 saptamani, in tot acest timp nu exista guvernare, iar rezultatul judecatii este incert in noua situatie politica.

In felul acesta, Viorica Dancila ar fi obligata sa se duca rapid in Parlament cu noua formula de guvern.

Si tot presedintele poate bloca incercarea de readucere a ALDE in coalitie, deci evitarea votului din Parlament, refuzand sa semneze decretele pentru noii ministri ALDE pe care i-ar gasi dna Dancila.

Jucand in felul acesta, presedintele renunta la cel mai comod adversar posibil in finala, Viorica Dancila, si isi antagonizeaza electoratul PSD, de care va avea nevoie in finala cu Dan Barna. Daca ii face insa jocul Vioricai Dancila, presedintele isi va pierde mult din propriul electorat.


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron