Mișcarea celor care își spală hainele foarte rar sau chiar deloc. Ce argumente aduc

Mișcarea celor care își spală hainele foarte rar sau chiar deloc. Ce argumente aduc

Tot mai mulți oameni cred că ar trebui să spele hainele mai puțin - sau deloc. Bryan Szabo și echipa sa au petrecut ore întregi analizând fotografii cu blugi uzați, inclusiv cu decolorări de timp pentru competiția Indigo Invitational, unde oameni din întreaga lume poartă blugi din denim timp de un an fără să-i spele și după le fotografiază starea, relatează BBC.

Blugi jpg

Datorită faptului că denimul devine mai moale atunci când este spălat, una dintre cheile pentru a obține modele cu contrast ridicat este evitarea spălării. Strategia este urmată de toată lumea, de la membrii unui club „fără spălare” până la directorul general al Levi's.

Pentru Szabo, obiceiul spălării reduse a început atunci când și-a cumpărat prima pereche de blugi din denim în 2010. Călătorind din Canada, țara sa natală, în Europa, și-a luat blugii pentru călătoria de șase luni.

„Era o ciudățenie la mine faptul că aveam acești blugi urât mirositori”, spune el pentru BBC Culture. „Miroseau îngrozitor”.

În Budapesta și-a întâlnit viitoarea soție, iar blugii au devenit un personaj în relația lor.

"Blugii mei ar fi trebuit să fie într-o grămadă pe podea, la capătul patului", își amintește el. "Intrai în cameră și puteai să îi miroși [pe ei]... Am fost foarte norocos că soția mea a fost atât de interesată de mine pe cât era."

Printre concurenții de la Indigo Invitational, care începe acum al cincilea an, mai mult de nouă din zece persoane amână prima spălare a pantalonilor până când aceștia au fost purtați de 150 sau 200 de ori, estimează Szabo.

Câțiva dintre prietenii săi merg chiar mai departe, respectând ceea ce el numește o „filozofie de a nu se spăla niciodată”.

În loc să apeleze la mașina de spălat, purtătorii de denim folosesc și alte modalități de a-și îngriji hainele, cum ar fi expunerea la razele UV („Eu o numesc baia de soare”, spune Szabo) sau pur și simplu aerisirea lor peste noapte. Szabo însuși folosește mașina de spălat, de asemenea. „De îndată ce soția mea îmi simte mirosul blugilor, îmi spune și imediat merg îi spăl”.

Purtătorii de blugi nu sunt singurele persoane care reduc numărul de rufe spălate.

În 2019, designerul Stella McCartney a ținut prima pagină a ziarelor prin faptul că și-a detaliat obiceiurile de curățare a hainelor, declarând pentru Guardian: „Practic, în viață, regula de bază: dacă nu trebuie neapărat să cureți ceva, nu curăța. Eu nu mi-aș schimba sutienul în fiecare zi și nu arunc lucrurile în mașina de spălat doar pentru că au fost purtate. Eu însămi sunt incredibil de igienică, dar nu sunt un fan al curățeniei uscate sau al oricărei alte curățenii, de fapt”.

Alții își regândesc obiceiurile de spălare din cauza preocupărilor legate de mediu sau a creșterii costurilor cu energia electrică.

În ceea ce privește fanii denim, Szabo spune că majoritatea sunt conduși de preocupări estetice care sunt „accidental sustenabile”.

Mac Bishop, fondatorul companiei de haine Wool & Prince, explică pentru Fast Company că și-a schimbat atenția spre „comoditate și minimalism”, care a rezonat bine cu consumatorii de sex masculin - „în special cu cei cărora deja nu le plăcea să spele rufe” - atunci când a început să își promoveze marca pentru femei, Wool&. Supus la secole de publicitate sexistă pentru spălătorie, femeile ar fi mai puțin receptive la ideea de a nu-și mai spăla hainele, a teoretizat el, iar cercetările l-au susținut, arătând că, în cazul femeilor, ecologismul este un motiv mai eficient de oferit.

În prezent, marca Wool& vinde rochii din lână cu ajutorul unei „provocări” prin care clienții poartă aceeași rochie în fiecare zi, timp de 100 de zile. O constatare comună a celor care au acceptat provocarea este „scăderea numărului de rufe care vine odată cu purtarea zilnică a acestei rochii”, potrivit lui Rebecca Eby de la Wool&.

Una dintre clientele Wool& este Chelsea Harry din Connecticut, SUA.

„Am crescut într-o casă în care se spală totul după o singură utilizare”, spune ea pentru BBC Culture. „Prosopul după o singură utilizare, pijamaua după o singură utilizare”".

Într-o vară, Harry a locuit cu bunica ei, care a învățat-o să își pună pijamaua sub pernă dimineața și să o poarte din nou în noaptea următoare. Mai târziu, și-a întâlnit soțul, care, spune ea, „nu spală aproape niciodată haine”. Apoi, în timpul pandemiei, Harry a început să facă drumeții. Acesta este momentul în care lucrurile s-au schimbat cu adevărat. „Evident, nu poți face duș după ce ai făcut drumeții toată ziua și dormi într-un hamac sau într-un cort", spune ea.

Alții din comunitatea de drumeții i-au recomandat lenjeria de lână Ex Officio, care poate fi purtată în zilele următoare sau poate fi spălată și uscată rapid. Folosind aceasta și alte haine din lână, Harry a descoperit că poate face drumeții timp de mai multe zile și să se simtă în continuare confortabil. „Apoi”, spune ea, „am început să mă gândesc: de ce nu fac asta în viața de zi cu zi?”.

Miros și sensibilitate

Harry nu este preocupată de mirosuri. „Am încredere în nasul meu”, spune ea. Purtând o rochie nouă cu un amestec de lână diferit, ea nu prinde prea multe mirosuri - lucru care nu se întâmplă niciodată cu celelalte rochii ale sale, explică ea, chiar și atunci când călătorește vara în locuri tropicale precum Orientul Mijlociu. La fel ca Szabo, ea folosește trucuri pentru a evita o spălare completă: Aerisirea hainei peste noapte sau pulverizarea de oțet sau vodcă la subsuori.

„Îmi place la nebunie ca, la sfârșitul zilei, să îmi întind rochia de lână, jambierele de lână, șosetele de lână”, spune ea. „Asta este ceea ce fac eu. Le atârn lângă fereastră, fac un duș, am lenjeria mea Ex Officio, iar dimineața, pur și simplu pun totul la loc”.

Nu vrem ca oamenii să creadă că nu pot spăla lucruri pentru că distrug planeta - este vorba de a încerca să găsim un echilibru corect - Mark Sumner

„Unul dintre cele mai rele lucruri pe care le poți face unui articol de îmbrăcăminte, în ceea ce privește durabilitatea sa, este să îl speli”.

Așa susține Mark Sumner, profesor de modă durabilă la Universitatea din Leeds. În timpul unei spălări, spune el, hainele se pot rupe, se pot micșora și își pot pierde culoarea. Împreună cu colegul său Mark Taylor, Sumner studiază modul în care microfibrele din rufele de uz casnic ajung în animalele marine. Dar, deși spune că reducerea frecvenței cu care ne spălăm hainele este alegerea corectă pentru mediu, nu susține un moratoriu complet asupra mașinilor de spălat.

„Nu vrem ca oamenii să creadă că nu pot spăla lucruri pentru că... distrug planeta”, a declarat Sumner pentru BBC Culture. „Este vorba de a încerca să găsim un echilibru corect”.

Spălarea hainelor este importantă din motive medicale și de igienă, spune el, de exemplu pentru persoanele care suferă de eczeme și care încearcă să evite iritațiile cauzate de înmulțirea bacteriilor naturale ale pielii noastre în interiorul hainelor. De asemenea, este important pentru stima de sine a oamenilor „să nu se simtă jenați de hainele lor pentru că sunt murdare sau mirositoare”.

Când vine vorba de obiceiurile de spălare, spun Sumner și Taylor, nu există medii: Cu toții folosim diferite temperaturi de spălare, cicluri de spălare și combinații de culori și țesături. Iar oamenii de știință înșiși se confruntă cu aceleași enigme ca și noi toți.

„Sunt implicat în domeniul textilelor de 30 de ani, cred”, spune Sumner. „Și ar trebui să știu că ar trebui să-mi separ bumbacul de materialele sintetice și albul de culori... Dar, sincer, nu am timp”.

Cea mai bună abordare, se pare, este să fii flexibil.

„Dacă hainele tale nu miros, atunci nu te obosi să le speli”, sfătuiește Sumner. „Iar atunci când le veți spăla, fiți clar ce trebuie să faceți pentru ca haina să fie curată, dar în cel mai eficient mod”.

Spălați lucrurile la temperaturi mai scăzute, sugerează el, sau faceți un ciclu de împrospătare foarte scurt, fără nicio soluția

În plus, spălatul hainelor prea des îți mănâncă ore din viață.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”