Mișa, despre rectificare: Bugetul de stat are estimat un minus de 1,326 miliarde lei; sunt creșteri pe alte bugete
Bugetul de stat are estimat, la venituri, un minus de 1,326 miliarde lei, conform noii rectificări bugetare, dar se înregistrează creșteri pe alte bugete, a anunțat, miercuri, ministrul Finanțelor Publice (MFP), Ionuț Mișa, în deschiderea ședinței de Guvern.
"Prin rectificarea bugetară veniturile au fost actualizate ținând cont de încasările realizate pe primele șapte luni, precum și de măsurile legislative aprobate în cursul acestui an. Astfel, unele componente ale bugetului general consolidat au înregistrat diminuări ale veniturilor și dau exemplul bugetului de stat, cu minus 1,326 miliarde lei, iar alte bugete au înregistrat majorări ale veniturilor. Amintesc aici bugetul asigurărilor sociale, cu plus 663,1 milioane lei, bugetele locale, cu plus 1,979 miliarde lei, rezultând pe sold un plus de venituri de 1,06 miliarde lei, deci o rectificare pozitivă. Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu 1,705 miliarde lei", a spus Mișa.
El a precizat că la revizuirea bugetului a fost luată în calcul o creștere economică de 5,6%.
"Creșterea economică de 5,8% înregistrată pe semestrul I a condus la revizuirea pozitivă a creșterii economice pe anul 2017 de la 5,2%, avută în vedere la elaborarea bugetului la începutul anului 2017, la 5,6%. Astfel, PIB-ul nominal s-a majorat cu 21,9 miliarde lei, de la 815,2 miliarde lei, la 837,1 miliarde lei. În aceste condiții, Guvernul realizează o rectificare bugetară pozitivă cu încadrarea în deficitul de 2,96% din PIB. Veniturile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu 1,06 miliarde lei, iar cheltuielile se majorează pe sold cu 1,705 miliarde lei, iar deficitul bugetar se menține astfel 2,96% din PIB potrivit metodologiei cash", a mai arătat ministrul Finanțelor.
De asemenea, acesta a mai spus că veniturile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu 1,06 miliarde lei, menționând că bugetul general consolidat se compune în principal din bugetul de stat, bugetele locale, bugetele asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru șomaj, bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, bugetul instituțiilor finanțate integral sau parțial din venituri proprii, bugetul companiei naționale de administrare a infrastructurii rutiere.
"Trebuie luate în calcul toate aceste bugete. Veniturile și cheltuielile bugetului general consolidat se calculează prin agregarea acestor bugete după eliminarea transferurilor dintre ele, acesta reprezentând procesul de consolidare. În mod similar se determină și indicatorul de referință, respectiv deficitul bugetului general consolidat", apreciază Mișa.
Conform proiectului de Ordonanță pentru rectificarea bugetului de stat pe 2017, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, bugetul de stat pe 2017 se diminuează la venituri cu suma de 1,326 miliarde de lei și la cheltuieli cu 347,7 milioane de lei, iar deficitul de majorează cu suma de 978,8 milioane de lei,
În ceea ce privește veniturile bugetului general consolidat, nota de fundamentare a proiectului menționează că acestea se majorează, pe sold, cu suma de 1,060 miliarde lei. Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 1,705 miliarde lei, iar deficitul bugetului general consolidat, în termeni cash, "se menține la nivelul de 2,96% din PIB".
Ministrul Finanțelor a anunțat săptămâna trecută că Ministerul Agriculturii, cel de Interne, Administrația Prezidențială, serviciile secrete și cele două camere ale Parlamentului sunt printre instituțiile care primesc bani în plus la actuala rectificare bugetară. Pe de altă parte, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), Ministerul Transporturilor și Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) vor avea diminuate bugetele, în urma rectificării bugetare.
AGERPRES