Mircea Govor a impus candidatura lui Silaghi pentru a îngreuna urmărirea penală de către DNA (referat)
Fostul președinte al PSD Satu Mare, Mircea Govor, a impus, în 2014, candidatura lui Ovidiu Silaghi la un post de parlamentar pentru a îngreuna astfel urmărirea penală într-un dosar instrumentat de DNA, informație care apare în referatul prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a lui Govor.
Potrivit documentului, Mircea Govor a impus pe listele PSD, cu ocazia desfășurării alegerilor parlamentare parțiale din perioada mai-iunie 2014 pentru colegiul 2 Satu Mare, candidatura lui Ovidiu Silaghi (președinte al PNL Satu Mare la acea vreme), scopul urmărit de acesta fiind acela de a îngreuna urmărirea penală într-un dosar penal în care DNA solicitase ridicarea imunității parlamentare/europarlamentare a acestuia.
Aspecte relevante cu privire la această situație sunt redate într-o discuție din 19.08.2014, menționată în referatul DNA, în care Govor recunoaște că l-a "salvat" pe Silaghi:
"GOVOR MIRCEA :— Ai văzut pe Ovidiu l-am salvat, l-am adus la PSD.
Domn : — Da.
GOVOR MIRCEA :— Astăzi era arestat.
Domn : — Nu.
GOVOR MIRCEA :— Nu, că nu! O avut mandat, cum adică!
Domn : — Da era nicăieri, vorba aia.
GOVOR MIRCEA :— Și i-am întins o mână mă, care o fost dușmanul meu de moarte, mă! (...), eu puteam dansa aici cum am vrut și îl puneam... să voteze invers.
Domn :— Și aia se poate. Se putea, da!
GOVOR MIRCEA :— Și puteam zice, bă ungurii îs majoritari acolo, bă asta s-o întâmplat ce să fac... nu sunt golan, mă!...l-am salvat. Și nevastă-sa o avut atâta bun simț și m-am simțit bine și o venit Ariana și mi-o mulțumit. Chiar o zis, domnule, ești corect! (...)"
De asemenea, procurorii arată că Mircea Govor a reușit să controleze instituții ale statului precum Poliția Română — Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare, fapt demonstrat de discuțiile telefonice pe care acesta le-a purtat în anul 2013 cu Taloș Constantin, inspector șef al IPJ Satu Mare în acea perioadă.
Astfel, în cursul lunii aprilie 2013, pe fondul disensiunilor apărute între inculpat și Valer Marian (președinte al PSD Satu Mare la acea vreme și senator din județul Satu Mare), Govor a efectuat demersuri pe lângă Taloș pentru a bloca acțiunile parlamentarului de a aduce la cunoștința publicului și a organelor de urmărire penală a anumitor aspecte ilicite ale sale.
"Presiunile exercitate de Govor asupra inspectorului șef de poliție a avut rolul de a îngreuna prin orice modalitate apariția unui cotidian local editat de Valer Marian, în care acesta a demarat o campanie de denigrare a inculpatului, în special dezvăluiri cu privire la relația sa cu omul de afaceri Vlas Mirel, administrator al SC Tehnic Asist SRL", spun procurorii.
Astfel, la data de 9.05.2013, Govor l-a contactat telefonic pe Taloș Constantin, cu care a stabilit să se întâlnească, împreună cu un avocat, în scopul întocmirii unei plângeri penale care să fie depusă la IPJ Satu Mare.
A doua zi, Govor l-a sunat din nou pe Taloș Constantin, pe care l-a felicitat pentru faptul că polițiștii din subordinea sa au reușit împiedicarea răspândirii acelor ziare editate la comanda lui Valer Marian:
GOVOR MIRCEA VASILE:— Servus domnu' comandat!
Taloș :—Servus!
GOVOR MIRCEA VASILE: — Te-am sunat să te felicit și să-ți mulțumesc în același timp.
Taloș:— Na, nu-i de ce!
GOVOR MIRCEA VASILE:— Nu, ți-ai făcut numa' treaba dar, în orice caz, aici în Satu Mare când o instituție de stat își face treaba contra unui bandit ca și el, atunci deja gata, toată lumea face abuzuri!
Taloș:— Îhî.
GOVOR MIRCEA VASILE:— Na, de aia numa' te-am sunat.
Taloș:— Și amu cum o rămas?
GOVOR MIRCEA VASILE:— Păi, o rămas că îs afară... Deci, i-am scos afară frumos, elegant, nu mai îs acolo și cu asta basta! Amu o mers la Beni să tipărească clandestin niște foi, o tipărit patru foi...
Taloș:— Îhî!
GOVOR MIRCEA VASILE:— Și vrea să le împrăștie pe la Valea... nu știu unde, la ăsta ni, cum îi zice, la Sâmbra Oii, sau cam ceva.
Taloș:— La Sâmbra Oilor? Îhî.
GOVOR MIRCEA VASILE:— Da. Deci, nebun! Da' acuma tipărim și noi legal, tot absolut și cu asta basta! Și în paralel, dacă face, facem plângeri penale pentru că noi ne-am făcut treaba până-n capăt.
Taloș:— Na, bine.
GOVOR MIRCEA VASILE:— Na, Costică, încă odată, mersi frumos.
Taloș:— Bine, Doamne ajută. Servus.
Totodată, după depunerea acelor plângeri penale la IPJ Satu Mare împotriva lui Valer Marian, Govor s-a arătat nemulțumit de modalitatea defectuoasă prin care inspectoratul, prin Serviciul de Investigare a Fraudelor, efectuează cercetări în acele cauze, însă Taloș Constantin l-a liniștit, asigurându-l că va vorbi cu Mircea Roman (șeful SIF la acel moment) în acest sens, pentru urgentarea cercetărilor.
"Apoi, la data de 30.07.2013, Govor Mircea a purtat o serie de discuții telefonice cu Taloș Constantin legate de cercetările întreprinse asupra lui Valer Marian, exprimându-și nemulțumirea vizavi de progresul acestora, ocazie cu care i-a dat un ultimatum șefului poliției județene, solicitându-i să urgenteze cercetările, atrăgându-i atenția că i-a convocat pe Coica Dorel (primar al municipiului Satu Mare), Ștef Adrian (președinte CJ Satu Mare) și pe Silaghi Ovidiu (ministru al Transporturilor la acea vreme), pentru a analiza activitatea IPJ Satu Mare:
Taloș: — Da?
GOVOR MIRCEA VASILE: - Servus Costică! Ce faci?
Taloș: — Am program de audiență.
GOVOR MIRCEA VASILE: - Na, o fost băieții acolo, acuma stăm aci de vorbă cu domnul ministru Silaghi și cu domnul președinte, cu domnul primar, stăm și vă analizăm Poliția, că cum lucrează în Satu Mare! Și acuma sincer, am zis că hai să vedem că raliu face pe centru... îi aci domnul primar și i-am spus domnule că-i pericol să-i omoare pe oameni pe terase, că fac, umblă în două roți noaptea la unsprezece jumate, nu se ia nicio măsură, ăă, ăștialalți, Valer Marian, ăăă defilează în dragă voie și (...) pe toată lumea cum vrea, ilegal bineînțeles, nu-i găsiți ilegalitățile... Nu știu, serios, poate acuma când... eu am făcut o ăsta, am venit în audiență prin telefon la tine, n-am putut merge până acolo, poate găsiți o soluție să le îndreptați astea, Costică!
GOVOR MIRCEA VASILE: - Bun. Când putem discuta... adică, nu știu, o trimis o grămadă de documente acolo la verificat la voi, se ocupă cineva de ele?
Taloș: — Da' referitor la ce?
GOVOR MIRCEA VASILE: - Referitor la partea infracțională a senatorului împreună cu boschetarii lui din jurul lui!
Taloș: — Da sigur că se ocupă!
GOVOR MIRCEA VASILE: - Nu știu cine se ocupă! No bine. Bine. Eu... așteptăm să vedem și noi ceva că, na, noi vedem numa' că primarii noștri i-ați purtat zi de zi și o dat cu subsemnatul, ăia care vindeau ziare în intersecție legal pe ăia i-ați luat, inclusiv pe ăia care o cumpărat, că dacă o fost angajați... Uitați-vă că o fost verificați și o fost angajați. Pe ăștia nu-i verificați, le-o făcut poză, împart ziarele cu mașina Senatului în tot județul, documentat, tot în regulă, nu-i întrebați, că nu-s nici angajați, de unde-s plătiți, cum fac? Nu mai au voie să apară că v-am dat hârtie de la OSIM... ce să mai facem pentru Poliția din Satu Mare, că spune-mi și mie?! Ne angajăm cu o juma' de normă toți aici și vă ajutăm. Domnu' comandant, deci vreau să vedem dacă într-adevăr pe bune, dacă vă dăm mură-n gură, puteți face ceva sau nu puteți? Dacă nu puteți, spuneți că vă ajutăm, vă mai angajăm niște personal.
Taloș: — Îhî.
GOVOR MIRCEA VASILE: - No, deci o spun... ultima dată când te sun, Costică, pe tema asta, sincer! Că n-are rost să mai tot răcim gura toată ziua bună ziua! Dar vreau să vedem dacă într-adevăr se lucrează numa ce sesizează boschetarul șef Valer Marian, de care vă (...) pe voi când auziți de el sau și noi, ăștia muritorii de rând, când avem câte un aspect de semnalat, ăă, exact pe lege vorbim că nu ți-am cerut nimic ilegal, stați și ziceți că suntem băieți buni! Eu, domnul ministru, domnu' președinte suntem băieți buni și pe noi nu ne băgați în seamă, numa' pe porcii ăștia care vă (...) toată ziua! No, ne-om transforma și noi în porci care vom (înjură — n.n) pe boi, bine? Ș-atunci vă veți învăța.
Taloș: — No bine'.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) judecă miercuri contestația DNA și a lui Mircea Govor, vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare, față de decizia prin care a fost plasat în arest la domiciliu.
În 17 decembrie, Instanța Supremă a respins propunerea de arestare preventivă formulată de DNA în cazul lui Govor și au decis ca acesta să fie cercetat în arest la domiciliu.
Mircea Govor este acuzat de procurorii DNA de mai multe fapte de șantaj și folosirea influenței de către o persoană care deține o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
În dosar, este urmărit penal și deputatul Andrei Dolineaschi pentru complicitate la folosirea influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
AGERPRES