Mircea Geonă, acuzat că și-a plagiat doctoratul după doi dintre cei mai mari președinți americani
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a plagiat substanțial, prin traducere, în teza sa de doctorat. Cea mai mare parte a conținutului provine din documente oficiale americane, de pe vremea lui Bill Clinton și George W. Bush, arată o investigație PressOne .
Potrivit PressOne, cel puțin 78 de pagini dintr-un total de 279, au conținut plagiat. Este vorba despre text, grafice și tabele, preluate fără atribuire din diverse surse. Mircea Geoană și-a plagiat lucrarea prin traducere, o tehnică folosită și de alți demnitari de rang înalt.
Mircea Geoană a copiat doi președinți americani
Investigația arată că că cea mai mare parte a conținutului identificat ca plagiat de secretarul general-adjunct al NATO provine din trei documente oficiale. Acestea au fost emise Administrația Prezidențială a Statelor Unite ale Americii (SUA): Raportul Economic al Președintelui, care include și Raportul Consiliului consilierilor economici.
Concret, este vorba despre trei rapoarte cu aceeași denumire: Economic Report of the President. Primul a fost prezentat Congresului SUA în februarie 1999, de președintele Bill Clinton, iar celelalte două de președintele George W. Bush.
"Vă spun la modul cel mai onest că l-am făcut cu toată inima și l-am făcut, cum se spune, sârguincios, și cât de mult se putea pe vremea respectivă făcând, muncind la el. Adică să mă apuc să copiez de la alții, nu prea e felul meu. Dacă e ceva, mă rog, dar nu, nu, nu..A fost, a fost muncis și făcut pe bune", a declarat Mircea Geoană pentru PressOne.
"Contribuții proprii de o pagină și un sfert"
Doctoratul lui Mircea Geoana nu are nici metodologie și nici partea de cercetare, însă în cuprinsul lucrării se află o secțiune intitulata Contribuții Proprii, inserată între ultimul capitol și Concluzii.
Deobicei, tezele de doctorat nu includ un astfel de capitol sau subcapitol. Contribuțiile autorului sunt, de regulă, prezentate în partea de cercetare propriu-zisă.
Teza lui Mircea Geoană nu are, însă , o astfel de parte.
Ilustrații copiate direct în limba engleză
Primele dovezi au fost descoperite chiar în Capitolul I. Mai exact, de la pagina 26 la 31, pe o distanță de cinci pagini, au fost incluse 6 grafice și 3 tabele, toate plagiate.
Ilustrațiile au fost făcute în limba engleză, și nu în română, așa cum este redactată lucrarea.
Pe lângă acestea, teza lui Mircea Geoană mai conține și alte 15 grafice și 7 tabele plagiate. Pe toate aceste ilustații sunt copiate titlurile și sursa de proveniență a datelor. În unele cazuri, Geoană a plagiat și notele explicative din lucrările originale.
Între materialul poate fi citit pe PressOne.com .
Sursa: adevarul.ro