Mircea Geoană, după ultima zi la conducerea NATO. Ce urmează pentru viitorul candidat la Președinția României
Politicienii din cele mai importante partide și-au anunțat candidaturile la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024 (primul tur), însă dintre cei considerați favoriții pentru a trece în al doilea tur de scrutin, din 8 decembrie 2024, doar Mircea Geoană mai este așteptat să intre oficial în competiție.
Mircea Geoană. Foto: Facebook.
Mircea Geoană a amânat lansarea candidaturii sale la alegerile prezidențiale, deși în ultimele săptămâni s-a aflat într-un turneu național și în afara țării, în care s-a promovat alături de cartea sa: „Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO”.
Tot în ultimele două săptămâni, deși nu intrase oficial în competiția electorală, Mircea Geoană era prezentat, într-un sondaj de opinie realizat de INSCOP, ca favorit pentru a intra în turul doi al alegerilor prezidențiale.
Ar obține un scor de peste 20 de procente, în preferințele alegătorilor, arăta studiul, depășindu-i cu câteva procente pe Marcel Ciolacu și Elena Lasconi.
De asemenea, un alt sondaj recent, comandat de PNL, ale cărui rezultate au fost publicate zilele trecute, îl plasează pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, pe primul loc în cursa prezidențială, cu 25 la sută din voturi, urmat de Nicolae Ciucă (PNL) cu 16 la sută și Mircea Geoană cu 14 la sută.
Mircea Geoană, decorat în ultima zi la NATO
În 3 septembrie 2024, Mircea Geoană l-a notificat pe secretarul general al NATO că va părăsi funcția de secretar general adjunct al Alianței Nord-Atlantice (NATO), în 10 septembrie 2024, după aproape cinci ani în conducerea NATO.
Marți a fost ultima zi a lui Mircea Geoană la NATO. Mandatul său a fost încheiat cu o ceremonie organizată la Bruxelles, în care a fost decorat de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, cu Ordinul NATO „Serviciul Merituos”, în semn de recunoaștere a serviciilor sale remarcabile în cadrul Alianței Nord-Atlantice.
„Știu că pe mulți dintre voi v-am făcut mândri că am ocupat această poziție pentru ultimii cinci ani. Eu sunt mândru de voi: de tinerii noștri, de tinerele noastre, de diplomații noștri, de militarii noștri, de toți cei care lucrează aici, în NATO. Suntem o națiune respectată și influentă în NATO și sunt extrem de mândru că am lucrat împreună. Vreau să vă rog să ducem această cultură a unei Românii profesioniste și în cultura cea de acasă”, a declarat, marți, 10 septembrie, Mircea Geoană, la ceremonia din ultima sa zi la NATO.
Independența lui Mircea Geoană, motiv de controverse
Odată cu întoarcerea în România, Mircea Geoană este așteptat să anunțe, oficial, candidatura la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024.
Până în prezent, nu s-a asociat cu niciun partid politic care să îl sprijine în cursa electorală. Este prezentat ca „independent”, fapt care îi aduce atât avantaje, dar și dezavantaje. Pe de-o parte, poate atrage voturi ale susținătorilor mai multor partide politice și ale românilor indeciși.
Pe de altă parte, nu va fi singurul candidat independent la alegerile prezidențiale. Recent, foștii miniștri Cristian Diaconescu și Ana Birchall și-au lansat și ei candidaturile, ca independenți.
Pentru a-și înregistra candidatura le Biroul Electoral Central, Geoană va trebui să depună o listă cu cel puțin 200.000 de semnături de susținere, lucru mai dificil de realizat în cazul celor care nu beneficiază de sprijinul partidelor. De asemenea, nu va avea reprezentanți în birourile secțiilor de votare.
Prezentarea ca independent a fostului secretar general adjunct al NATO a fost criticată de fostul său coleg de partid, premierul Marcel Ciolacu (PSD).
„Domnul Geoană candidează, e un lucru evident. Ce nu înțeleg eu în continuare e aia cu independența. O să mă duc la partid să le spun că eu de mâine sunt independent. Asta e în zona ipocriziei. Toată viața ta ai fost președinte la PSD, ai fost pus în funcții de PSD, deodată ești independent, ți-ai făcut partid, ai candidat cu partidul tău”, a declarat președintele Partidului Social Democrat, la România TV.
Analistul politic Ovidiu Voicu declara, pentru Europa Liberă, că Mircea Geoană nu mai poate renunța la independența pe care o clamează.
„Dacă se va înscrie într-un partid și va candida în numele unui partid, indiferent care va fi acela, cu siguranță va pierde. Geoană are două mari atuuri: poziția de independent, care place unui public, și imaginea de specialist, prin comparație cu ceilalți”, declara analistul politic, citat de Europa Liberă.
Mircea Geoană „nu și-a renegat vreodată legăturile cu PSD și cu vechiul electorat”, adăuga analistul Ovidiu Voicu.
Alte publicații au arătat că Mircea Geoană va beneficia de susținerea unor formațiuni politice. A fost asociat recent cu partidul DREPT (Dreptate și Respect în Europa pentru Toți), înființat în 2023 și în care, recent, s-au înscris mai mulți parlamentari.
Luni, 2 septembrie, zece deputați au depus, la Secretariatul General al Camerei Deputaților o informare în care își declară apartenența la Partidul DREPT, condus de Alexandru Gîdiuță (ex-USR), arăta G4 Media.
Partidul este format din patru deputați aleși pe listele USR, trei care au aparținut AUR, doi foști liberali și un fost reprezentant al UDMR.
Sursa: adevarul.ro