„Minunea” transformării celei mai periculoase țări din America Latină. Vlogger „Ce am găsit în El Salvador m-a îngrozit”

„Minunea” transformării celei mai periculoase țări din America Latină. Vlogger „Ce am găsit în El Salvador m-a îngrozit”

Celebrul vlogger Cătălin Stănciulescu, BackPackYourLife, a fost îngrozit să găsească El Salvadorul, fosta cea mai periculoasă țară din America Latină, complet schimbat. Președintene Nayib Bukele a făcut o adevărată „minune”, scăpând țara de crima organizată, dar transformând-o în dictatură.

El Salvador este împânzit de poliție. FOTO: captura backpackyourlife

El Salvador este împânzit de poliție. FOTO: captura backpackyourlife

Celebrul vlogger Cătălin Stănciulescu - BackPackYourLife - a ajuns în San Salvador, capitala El Salvadorului, chiar în ziua în care președintele Nayib Bukele a început, oficial, un nou mandat în fruntea țării.

El Salvador a suferit o transformare incredibilă din 2019, de când Bukele a ajuns președinte. El Salvador și-a câștigat renumele de cea mai periculoasă țără din America Latină, în special în 2015, când rata criminalității a fost extrem de ridicată. În acel an, El Salvador a înregistrat una dintre cele mai mari rate de omucideri din lume, cu aproximativ 108,64 omucideri la 100.000 de locuitori, ceea ce a făcut-o cea mai periculoasă țară din regiune și una dintre cele mai periculoase din lume.

Motivul principal al acestui nivel ridicat de violență a fost prezența și activitatea grupărilor de crimă organizată, precum Mara Salvatrucha (MS-13) și Barrio 18, care dominau scena infracțională din țară. Aceste grupuri erau implicate în diverse activități ilegale, inclusiv trafic de droguri, extorcări și asasinate, ceea ce a contribuit la o stare generală de nesiguranță și violență extremă, conform Council on Foreign Relations .

Rata crimei din El Salvador a scăzut dramatic în ultimii ani, datorită măsurilor stricte de securitate implementate de guvernul președintelui Nayib Bukele. În 2023, rata omuciderilor a ajuns la 2,4 per 100.000 de locuitori, iar în primele luni ale anului 2024, aceasta a continuat să scadă la 1,5 per 100.000 de locuitori, cel mai mic nivel din istoria țării, conform publicației El Salvador .

„Ce am găsit în El Salvador m-a îngrozit”

„Mă aflu în San Salvador, capitala țării El Salvador, care a fost cea mai periculoasă capitală din cea mai periculoasă țară din lume până acum câțiva ani de zile. În 2024, acum când sunt eu aici, oamenii ăștia au reușit să scadă rata criminalității la 2,2 crime la 100.000 de locuitori, ceea ce face ca în momentul de față El Salvador să fie cea mai sigură țară din întreaga Americă latină”, și-a început Cătălin vlogul .

„Iar în acest clip o să aflăm de ce, cum s-a ajuns aici și o să explorăm această capitală, această țară astfel încât să ne putem da seamace au făcut și ce s-a schimbat”, a continuat el.

Cum a ajuns El Salvador cea mai periculoasă țară din America Latină

Cătălin a explicat, în timp ce se plimba pe străzile capitalei, aflată în zi de sărbătoare, cum a ajuns El Salvador un iad al benzilor de criminali.

Din anii 70 până pe la finalul anilor 80, El Salvador a trecut printr-un război civil. Acest război civil a avut o cauză foarte interesantă. În perioada respectivă, America se afla în război rece, iar Cuba lui Fidel Castro încerca să-și impună ideologia comunistă în partea aceasta a Americii Latine. Evident că americanii nu puteau să lase chestia asta, iar aici în El Salvador erau foarte multe grupări de stânga, comuniste. Americanii s-au băgat și au ajutat guvernul să se lupte cu aceste grupări teroriste”.

În acest război, au murit peste 80.000 de oameni, iar câteva sute de mii de salvadoreni au trebuit să fugă din țara lor.

Foarte mulți dintre ei au ajuns în Los Angeles.

„Gândiți-vă că acești oameni nu aveau foarte multe oportunități. Erau oameni destul de sărmani de pe stradă care căutau și încercau să-și facă cumva un stil de viață și încercau să se integreze social. Le-a fost foarte greu să se integreze social și s-au apucat de o grămadă de combinații. să facă o grămadă de probleme pe acolo și s-au organizat în găști, iar aceste două găști foarte cunoscute sunt Mara Salvatrucha (MS-13) și Barrio 18 - asta vine de la strada cu numărul 18 din Los Angeles unde a apărut această bandă”, povestește Cătălin.

Autoritățile din SUA au emis o lege pe baza căreia sute de mii de salvadorieni au fost trimiși acasă. „Conform legii respective în momentul în care un străin, chiar dacă are documente, e băgat la închisoare, și și-a terminat sentința, trebuia să fie trimis înapoi acasă. Iar asta s-a întâmplat. Toate sutele alea de mii de salvadorieni, care acum era organizați în acele găști au fost trimiși acasă”, continuă vloggerul.

Cele două grupări infracționale, pe fondul unui stat slab, cu autorități depășite de situație, au transformat partea această a Americii Centrale într-un dezastru.

Minunea prin care Bukele a transformat „cea mai periculoasă țară”

Asta cel puțin până a ajuns la putere Bukele, în 2019. Pentru a putea ține sub control criminalitatea, el a trecut la măsuri extreme.

În timp ce povestește, Cătălin îl aude pe Bukele, care vorbește într-o piață publică, cu ocazia începerii unui nou mandat: „Am avut ajutorul tuturor salvandorienilor pentru a putea ajunge să fim cea mai sigură țară din emisfera sudică, în 2021”. Pe stradă oamenii întrebați de vlogger, își arată susținerea pentru președinte.

Lupta lui Bukele cu bandele urma să se radicalizeze după data de 26 martie 2022, care a devenit cea mai violentă zi din istoria recentă a țării, cu 62 de crime.

Răspunsul violent al bandelor de stradă la strategia președintelui a dus la instaurarea unei stări generalizate de frică în populație și la închiderea temporară a afacerilor și a evenimentelor publice.

Aceast evoluție l-a determinat pe președintele Nayib Bukele să solicite și să obțină stare de urgență de la Congresul din Salvador. Măsurile de urgență au suspendat anumite drepturi constituționale, au prelungit timpul de detenție și au permis interceptarea comunicațiilor pentru a combate influența bandelor.

În următoarele zile au fost arestați peste 600 de suspecți membri ai bandelor.

Din ziua respectivă în care s-a întâmplat nebunia asta, pe 26/03/2022, președintele a dat niște legi conform cărora cei care sunt arestați nu au dreptul la avocat, autoritățile pot să aresteze pe toți cei care au legături cu bandele, toți cei care sunt tatuați cu însemnele diferitelor găști pot fi băgați la închisoare și poți să fie ținuți la închisoare între 3 și 4 luni fără niciun fel de motiv. Faptul că a instaurat starea de urgență i-a permis să nu mai respecte Constituția”, explică vloggerul.

„Dacă treceai pe aici rămâneai fără pantofi în picioare”

Cătălin s-a oprit să bea o cafea și a discutat cu două femei, angajate în administrație care au fost obligate să vină la manifestația ocazionată de începerea noului mandat.

„Deci, doamnele astea le-au zis că ele de fapt nu sunt de acord cu măsurile pe care le-a luat președintele, pentru că sunt foarte mulți oameni dispăruți. În momentul de față nu se vorbește foarte mult despre toate crimele care se comit, în continuare ar fi crime, doar că nu sunt atât de mediatizate”, explică vloggerul.

Cu toate acestea, cei mai mulți salvadorieni cu care a vorbit Cătălin i-au spus că țara este acum extrem de sigură. Iar sutele de polițiști de pe străzi tind să le dea dreaptate. „Acum poți să dormi noaptea în centrul orașului fără nicio problemă. Înainte, dacă treceai pe aici rămâneai și fără pantofi în picioare”, i-a spus un bărbat dintr-un magazin.

La o altă cafenea, el a vorbit circa o oră cu proprietara localului.

„Mi-a povestit că i s-a întâmplat de multe ori să vină oameni pe aici, să se așeze la masă, să nu plătească, să facă scandal, chestii care în momentul de față nu se mai întâmplă. Și ziceau că problema majoră acum este că Guvernul a făcut obsesie din chestia asta cu găștile și că nu se mai ocupă de nimic altceva în afară de treaba asta. Starea de urgență a fost inițial luată pentru 4 zile și a fost extinsă de 114 ori. Deci în momentul de față, în continuare, suntem în această stare de urgență care practic îi permite lui să facă o grămadă de lucruri ce în mod normal erau considerate anticonstituționale”, a detaliat Cătălin.

Ce l-a îngrozit pe Cătălin. Două părți ale poveștii

Cătălin a observat că au fost aduși oameni cu mai multe autobuze „ca să nu vină președintele și să fie goale străzile”.

Sunt două părți ale poveștii, a concluzionat el.

„Chestiile la oamenii care nu sunt de partea lui Bukele sunt două, una cu victimele colaterale, adică în momentul în care tu faci o curățenie din ăsta generală în care zici „bă, mergem și-i luăm pe toți de pe stradă”, pentru că așa s-a făcut aici, apar abuzuri. Ai fost arestat, băgat la închisoare și pe urmă întrebat: „ești vinovat sau nu”. Au fost multe situații în care, de exemplu, unul dintr-o gașcă mergea cu doi prieteni pe stradă și poliția i-a băgat pe toți la închisoare, chiar dacă numai unul era tatuat cu însemnele găștii”, a detaliat vloggerul.

Se merge pe ideea: „decât să-l pierdem pe unul, mai bine îi luăm pe toți!”.

Situația aceasta a dat naștere la abuzuri.

„În momentul în care organisme internaționale au venit și au atras atenția asupra drepturilor omului, președintele a zis: „da, trebuie să oferim drepturile omului celor încarcerați, dar haideți să ne gândim mai întâi la drepturile cetățenilor de rând, drepturile cetățenilor care nu fac parte din aceste organizații criminale. Asta a fost logica lui Bukele și eu sunt de acord cu treaba asta”, explică Cătălin.

O altă situație inedită pe care a făcut-o președintele este anchetarea celor aflați la vârftul puternii de stat.

„A fost acum câteva săptămâni. I-a luat pe toți din cabinetul legislativ, executiv, toți, mai puțin pe procurorul general. Le-a zis: „Bă, de astăzi cu toții sunteți investigați. Nu că ați făcut ceva rău. Eu vreau să rămân în istorie nu ca președintele care nu a furat, dar i-a lăsat pe alții să fure. Eu vreau să fiu președintele care nu a furat și nici nu i-a lăsat pe alții să fure”, explică Cătălin.

Un alt lucru care i se reproșează lui Bukele este faptul că nu se mai preocupă de nimic în afară de această luptă împotriva criminalității.

În momentul în care Bukele a venit la putere, erau peste 45.000 de membri ai găștilor pe străzi și încă vreo 40-42.000 în închisori. Astăzi, în El Salvador, 1 din 45 de adulți se află la închisoare. Între timp, guvernul a recunoscut că cel puțin 7.000 dintre ei au fost reținuți din greșeală și au fost eliberați, potrivit AP.

Bukele controlează acum toate puterile statului care a fost cel mai periculos din America Latina.

Națiunea de 6,4 milioane de oameni este condusă ca un stat polițienesc. Soldații și ofițerii de poliție ridică deseori oameni de pe stradă și îi țin la închisoare pe termen nelimitat fără să ofere explicații sau să le permită accesul la avocați. Deținuții sunt torturați, iar persoanele care critică guvernul sunt amenințate cu urmărirea penală și jurnaliștii sunt monitorizați în permanență.

Transformarea El Salvadorului a fost o „minune” sau s-a înlocuit dictarura crimei organizate cu dictatura polițienească?

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…