Minte Iranul, o fi doar intoxicare?/La cât de pragmatic joacă uneori marile puteri nimic nu mai poate fi sigur....

Minte Iranul, o fi doar intoxicare?/La cât de pragmatic joacă uneori marile puteri nimic nu mai poate fi sigur....

O sursă de rang înalt din Consiliul Suprem de Securitate Națională iranian a dezvăluit cotidianului kuwaitian Al-Jarida că o delegație de securitate americană a călătorit în Iran, prin medierea Sultanatului Oman, pentru a transmite un mesaj de "calm și prudență" liderilor de la Teheran și a evita un război major. Iranienii acuză că războiul ar fi planificat de premierul israelian Benjamin Netanyahu cu ceea ce numesc ei „sprijinul lobby-urilor sioniste din Statele Unite ale Americii”.

Delegația americană ar fi vizitat Republica Islamică cu un avion privat, care a decolat din Turcia, și a aterizat pe aeroportul Payam din orașul Karaj, la vest de capitala Iranului, joia trecută. Întâlnirea între oficialii americani și iranieni, care a durat două ore, a avut loc la aeroport sub supravegherea Gărzii Revoluționare, înainte ca oaspeții să se întoarcă la Ankara.

Trebuie subliniat că informația e aruncată în spațiul public de către iranieni, nu poate fi confirmată din surse independente.

Delegația americană ar fi reiterat oficialilor iranieni că Statele Unite nu au fost la curent cu operațiunea de lichidare a lui Ismail Haniyeh, subliniind nemulțumirea președintelui Joe Biden față de acțiunile unilaterale ale lui Netanyahu. Americanii ar fi concluzionat că abordarea lui Netanyahu nu servește securității și păcii globale, iar acesta “pare incontrolabil”.

Tot aceleași surse iraniene dau informații greu de crezut potrivit cărora americanii ar fi oferit Iranului o listă de agenți Mossad și ar fi transmis că Netanyahu le-ar fi împărtășit planurile pentru un război major.

Iranienii mai afirmă că americanii le-ar fi propus angajarea într-un nou acord nuclear, mai ales că noul candidat democrat la președinție, actualul vicepreședinte Kamala Harris, este în fața rivalului ei republican, Donald Trump, care este cunoscut pentru pozițiile sale cele mai stricte față de Iran.

Situația actuală rămâne extrem de volatilă, eforturile americane fiind concentrate pe prevenirea unui conflict major și gestionarea echilibrului delicat de putere din Orientul Mijlociu. Manevrele diplomatice ale administrației Biden urmăresc să prevină un război la scară largă, menținând în același timp presiunea asupra guvernului lui Netanyahu. Zilele următoare vor fi esențiale pentru a determina dacă eforturile diplomatice pot reuși să calmeze tensiunile sau dacă regiunea va fi atrasă într-un nou conflict. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…