Minskul şi Moscova, în favoarea unei întăriri a integrării lor economice
Preşedinţii rus şi belarus, Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko, au căzut de acord joi asupra întăririi integrării economice a ţărilor lor, a căror apropiere a fost relansată de la o mişcare de protest reprimată în Belarus, relatează France Presse.
Într-o conferinţă de presă la Kremlin, cei doi lideri au anunţat semnarea unui pachet de "28 de programe" pentru a consolida "Uniunea Rusia-Belarus", o alianţă politico-economică datând din 1999.
Potrivit lui Putin, aceste programe vizează "unificarea legislaţiei ruse şi belaruse în diferite sectoare economice" şi "construirea unor pieţe financiare şi energetice unificate".
De asemenea potrivit preşedintelui rus, acestea trebuie să permită "realizarea unei politici industriale şi agricole comune". El a menţionat de asemenea crearea unei pieţe unificate a gazelor între cele două ţări înainte de 2023.
Rusia şi Belarus sunt aliaţi cu relaţii în care alternează perioade de apropiere şi disputele, în special energetice.
Foto: (c) MIKHAIL VOSKRESENSKIY KREMLIN POOL SPUTNIK/EPA
Dar de un an încoace, cele două foste republici sovietice s-au apropiat în urma represiunii de către Lukaşenko a unui val de proteste istorice împotriva realegerii sale în august 2020, aminteşte AFP.
Cu sprijinul neclintit al Moscovei, liderul belarus a încarcerat sute de opozanţi, acuzând Occidentul - care a adoptat sancţiuni împotriva Minskului - că a instigat o revoluţie împotriva sa.
Putin însă a precizat joi că problema integrării politice în continuare nu a fost abordată, argumentând că este necesar "să se creeze mai întâi o bază economică".
Din punct de vedere militar, Minskul şi Moscova sunt membri ai Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă ce regrupează alte patru ţări din Caucaz şi Asia Centrală.
Întâlnirea dintre Putin şi Lukaşenko a avut loc în ajunul începerii unor exerciţii militare comune majore în Rusia şi Belarus. AGERPRES