„Suedia şi Finlanda care doresc să adere la NATO sprijină terorismul şi impun restricţii Turciei”, a spus Cavusoglu. Stockholmul şi Helsinkiul, a spus el, oferă asistenţă organizaţiilor kurde pe care Ankara le consideră teroriste.
Totodată, ministrul ceh de externe a spus că poziţiile Cehiei şi Turciei în problema admiterii Suediei şi Finlandei în NATO sunt divergente. „Intrarea Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică va consolida capacitatea de apărare şi securitatea blocului în Europa Centrală”, a susţinut Lipavsky.
Situaţia din Ucraina
Părţile au discutat, de asemenea, despre situaţia din Ucraina şi despre ameninţarea unei crize alimentare internaţionale care decurge din conflictul din acea ţară. Cavusoglu a amintit de iniţiativa Turciei de a crea coridoare prin care să poată fi exportat grâul depozitat în porturile ucrainene. Pe această temă, a menţionat el, o reuniune cvadripartită a ONU, Rusia, Ucraina şi Turcia ar putea avea loc în curând în Turcia.
„Ne aşteptăm ca Rusia să răspundă propunerii noastre”, a spus şeful diplomaţiei turce. Cavusoglu a discutat săptămâna aceasta situaţia din Ucraina cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Miniştrii de externe ai Republicii Cehe şi Turciei şi-au exprimat sprijinul faţă de autorităţile de la Kiev şi au numit Rusia „una dintre cele două ameninţări principale cu care se confruntă lumea modernă”. Al doilea, după cum a spus Cavusoglu, este terorismul internaţional.
Lipavsky şi Cavusoglu au discutat despre perspectivele cooperării ceho-turce în lumina viitoarei tranziţii la Praga a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Ea va conduce comunitatea de la 1 iulie până la 31 decembrie a anului curent inclusiv.