Ministrul rus al Economiei cere creşterea deficitului pentru a evita riscul intrării în recesiune

Ministrul rus al Economiei cere creşterea deficitului pentru a evita riscul intrării în recesiune

Ministrul rus la Economiei, Alexei Uliukaiev, cere eliminarea a limitelor privind cheltuielile bugetare şi deficitul impuse de legea fiscală, în condiţiile în care economia rusă riscă să intre în recesiune, pe fondul sancţiunilor impuse de ţările din Vest, relatează Reuters.

Ministrul rus al Economiei cere creşterea deficitului pentru a evita riscul intrării în recesiune (Imagine: Shutterstock)

Nivelul cheltuielilor guvernamentale depinde în mod direct de preţul petrolului pe termen lung, iar împrumuturile sunt limitate la 1% din Produsul Intern Brut, potrivit legii fiscale din Rusia.

"Este evident acum că acest mecanism nu mai satisface pe deplin nevoile economiei noastre", a explicat Uliukaiev pentru cotidianul rus Vedomosti.

Astfel, Uliukaiev susţine că este necesar ca legea fiscală să devină mai permisivă, pentru a sprijini creşterea economiei ruse. Acesta a afirmat că, dacă deficitul bugetar ar urca la 2% din PIB, banca centrală ar putea să-l finanţeze prin creşterea volumului de operaţiuni pe piaţă, cum ar fi cumpărarea de obligaţiuni de stat de la bănci.

"Noi înşine am respins anumite posibilităţi pentru stimularea economiei cu ajutorul politicii fiscale, într-un moment în care ne apropiem de recesiune. Este necesar să implementăm măsuri menite să atenueze consecinţele negative ale accentuării tensiunilor geopolitice", a explicat Uliukaiev.

Propunerea lui Uliukaiev va fi, cel mai probabil, contracarată de către ministrul de Finanţe Anton Siluanov, care consideră că limitele impuse pentru cheltuielile bugetare şi împrumuturi trebuie menţinute, date fiind posibilităţile reduse de finanţare a bugetului şi riscurile scăderii preţurilor la petrol.

Analiştii afirmă că încetinirea creşterii economice a Rusiei din iunie şi iulie, precum şi reducerea investiţiilor sunt cauzate de criza din Ucraina şi de impactul pe care sancţiunile impuse de ţările din UE şi Statele Unite îl are asupra economiei ruse.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…