Ministrul român al Apărării - discuţii cu membri ai Senatului american
Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a discutat cu membri ai Senatului SUA, respectiv cu senatorul Jack Reed, co-preşedintele democrat al Comisiei pentru forţe armate, şi cu senatorul Ron Johnson, preşedintele republican al Comisiei pentru securitate internă şi afaceri guvernamentale şi co-preşedinte al Subcomitetului pentru Europa şi cooperare regională în domeniul securităţii.
La convorbirile de la Washington au participat ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Maior, şi secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare şi Relaţii Internaţionale, Simona Cojocaru.
Potrivit MApN, în cadrul discuţiilor au fost abordate subiecte referitoare la situaţia de securitate în zona Mării Negre, ţinând cont de recentele evoluţii din regiune, la angajamentul României în calitate de partener strategic şi aliat de încredere al SUA, precum şi la etapele viitoare ale cooperării bilaterale în domeniul securităţii şi apărării. În context, a fost apreciată Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării, pentru perioada 2020-2030, semnată de ministrul român cu omologul american.
Ministrul Ciucă şi senatorul Jack Reed au susţinut importanţa prezenţei SUA în România pentru descurajarea ameninţărilor regionale. În context, a fost adresată invitaţia de a vizita România în cursul anului viitor, invitaţie acceptată de oficialul american, ceea ce subliniază interesul continuării şi aprofundării dialogului pe teme relevante pentru cei doi aliaţi atât la Washington, cât şi la Bucureşti.
Interesul pentru securitatea Mării Negre, precum şi pentru continuarea cooperării excelente dintre cele două ţări în plan aliat şi la nivel bilateral a fost reliefat şi de senatorul Ron Johnson. Acesta a reiterat ataşamentul său faţă de România şi aliaţii de pe flancul estic al NATO, subliniind interesul de a vizita din nou ţara noastră, arată MApN. Ministrul Ciucă a adresat mulţumiri senatorului Johnson pentru introducerea în Senatul SUA a unei rezoluţii de marcare a 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Statele Unite şi a exprimat interesul pentru conturarea unei Strategii SUA pentru Marea Neagră. AGERPRES