Ministrul propus la Finanțe anunță CONCEDIERI la BUGETARI. Pilonul II de pensii va DISPĂREA!
"Azi suntem la un deficit (bugetar - n.red.) de doua miliarde de lei. Daca nu reusim sa aducem colectarea veniturilor la un nivel sustenabil, voi incerca sa reduc cheltuielile birocratice. Voi reduce numarul de posturi din administratie", a declarat joi in Parlament ministrul propus pentru Finante, Ionut Misa.
Pana in acest moment, ANAF a sustinut ca incasarile la buget sunt in graficul propus. Misa e primul oficial care recunoaste un deficit al incasarilor.
Misa confirma zvonurile din piata: Pilonul II de pensii va disparea. Raman doar Pilonul I si III
Pilonul II de pensii va disparea pana la finalul acestui an, urmand sa ramana doar Pilonul I si III, a confirmat joi viitorul ministru de Finante, Ionut Misa. "Pilonul II, da, se va desfiinta. Banii se vor intoarce inapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta intre posibilitatea de a le administra statul acesti bani si a le oferi o pensie la sfarsitul stagiului de cotizare sau sa fie un privat care face acest lucru. Pilonul II este practic un mix intre stat si privat. Toti cei care au cotizat vor fi si cei care vor primi banii inapoi", a spus Misa. Reamintim ca in aprilie, fondul de pensii NN, cel mai mare administrator de fonduri de pensie privata din tara noastra, a primit o amenda uriasa din partea Statului pentru ca si-a avertizat cientii sa fie atenti la discutiile publice despre o posibila nationalizare a acestor fonduri de pensii private.
Ce a mai spus joi, Mișa:
La nivelul Pilonului II de pensii astazi sunt acumulate 40 miliarde lei. Din analiza pe care am facut-o impreuna cu colegii, pensia pe care a primi-o astazi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe luna", a spus Misa. El a precizat ca beneficiile pentru cel care contribuie la
Pilonul II de pensii nu sunt foarte mari. "Luam in calcul de a da posibilitatea fiecarui contribuabil sa opteze catre Pilonul III de pensii, catre cel privat, sau sa mearga catre Pilonul I. Este alegerea contribuabililor", a spus ministrul propus al Finantelor.
Pilonul II, da, se va desfiinta. Banii se vor intoarce inapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta intre posibilitatea de a le administra statul acesti bani si a le oferi o pensie la sfarsitul stagiului de cotizare sau sa fie un privat care face acest lucru. Pilonul II este practic un mix intre stat si privat. Toti cei care au cotizat vor fi si cei care vor primi banii inapoi", a spus Misa.
Suma acumulata pana in prezent ca stagiu de cotizare va reveni fiecarui contribuabil "si va fi la dispozitia lui sa opteze daca o directioneaza catre privat".
Companiile care administreaza Pilonul II de pensii incaseaza comisioane de management si administrare. Sumele sunt foarte consistente. Erodeaza, intr-un fel sau altul... Exista certificate de trezorerie care au un randament bun si aceste piloane plaseaza banii de exemplu in certificate de trezorerie obtinand o dobanda mai buna si diferenta o pastreaza, deci nu in toate situatiile este un randament mai bun.
Se intentioneaza finalizarea unui proiect in acest sens pana la finalul anului.
Din analiza pe care am facut-o impreuna cu colegii, pensia pe care a primi-o astazi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe luna, iar beneficiile pentru cel care contribuie la Pilonul II de pensii nu sunt foarte mari.
Luam in calcul de a da posibilitatea fiecarui contribuabil sa opteze catre Pilonul III de pensii, catre cel privat, sau sa mearga catre Pilonul I. Este alegerea contribuabililor