Ministrul pentru mediul de afaceri, Radu Oprea, audiat ca suspect la Parchetul General într-un dosar de evaziune şi spălare de bani
Ministrul delegat pentru mediul de afaceri şi antreprenoriat, Radu Oprea, a fost audiat luni în calitate de suspect la Parchetul General într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani instrumentat de procuroarea Denisa Cristudor. În acest caz, Oprea a fost trimis în judecată în ianuarie 2016, însă dosarul a fost restituit procurorilor din pricina mai multor neregularităţi, iar acum procurorii refac ancheta, dezvăluie G4Media .
Alături de Radu Oprea, au fost trimişi în judecată pentru evaziune şi spălare de bani şi partenerul său de afaceri, Mihail Ştefănescu zis Treflă, şi firmele lor, Urban Electric şi ICIM. Prejudiciul din dosar se ridică la peste 220.000 de lei.
Potrivit rechizitoriului, Radu Oprea şi Mihail Ştefănescu, administratori ai firmelor Urban Electric şi ICIM, ar fi ajutat alte două firme, M.C. SRL şi SSWA SRL, să înregistreze tranzacţii comerciale fictive. Oprea şi Ştefănescu ar fi încheiat cu cele două firme contracte pentru lucrări fictive şi ar fi emis facturi fiscale false.
Astfel, între aprilie şi noiembrie 2012, Urban Electric SRL ar fi înregistrat în contabilitate cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, adică o factură emisă de M.C. SRL Ploieşti în valoare de 228.740 de lei şi alte patru facturi emise de SSWA SRL Ploieşti în valoare 357.422 de lei. Între iulie 2010 şi noiembrie 2012, şi societatea ICIM SA Ploieşti a înregistrat în contabilitate cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale – o factură emisă de G.C.E. SRL în valoare de 51.383 de lei, o altă factură emisă de B. SRL în valoare de 666.834 lei şi opt facturi emise de SSWA SRL în valoare de 270.834 lei – au arătat procurorii în rechizitoriu. Tot ICIM Ploieşti ar fi achitat sume către firme fantomă, “cunoscând că banii provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală”, între septembrie 2009 şi noiembrie 2012, susţin procurorii. Raportul de constatare tehnico-ştiinţifică întocmit în dosar a concluzionat că prejudiciul este de 223.631 de lei. În septembrie 2014, firmele din grupul Urban au fost percheziţionate.
Dosarul a plecat de la cazul de evaziune fiscală de 35 de milioane de euro în care fostul consilier la Secretariatul General al Guvernului, Marcel Păvăleanu, a fost trimis în judecată, alături de peste 20 de persoane.
Abonat la contracte cu statul. Potrivit site-ului romaniacurata.ro, Urban Electric a modernizat şcoala din comuna Brazi de lângă Ploieşti. Firma ministrului a făcut şi lucrările de alimentare cu apă, canalizare şi epurare pentru Primăria Brăneşti, contract de 16,4 milioane de lei. Firma lui Oprea a prestat şi lucrări de retehnologizare la staţia de epurare din Medgidia, în valoare de 26 de milioane de lei, în asociere cu Alpine Bau GmbH Austria.
O altă firmă în care apare Radu Oprea, dar și Mihail Ștefănescu, este Eco Burn SRL care a câştigat licitaţiile organizate de Spitalul de Urgenţă Floreasca Bucureşti şi de Spitalul Judeţean Prahova. Firma a avut contracte în valoare de 2,7 milioane de lei pentru servicii de colectare, transport şi eliminare finală a deşeurilor spitaliceşti. Firma lor a fost implicată şi în afacerea cu deşeuri “Flaminia”.
Cine e ministrul Radu Oprea
Ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Radu Oprea, este şi senator PSD şi a fost prefectul judeţului Prahova. Este fondator al firmelor Urban cu domenii de activitate de la construcţii la reparaţii electrice şi consultanţă. Oprea este vicepreşedinte al PSD Prahova, Este considerat omul clanului Cosma, care conduce judeţul de mai bine de 15 ani. Vezi fotografii cu ministrul Radu Oprea, fostul preşedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma şi fostul deputat PSD, Vlădut Cosma, judecaţi amândoi pentru corupţie.
Radu Oprea e fiul lui Nicolae Oprea, un fost viceprimar PSD al Ploieştiului, vechi prieten cu Mircea Cosma încă din epoca în care ambii lucrau la întreprinderea comunistă ICIM. Mircea Cosma a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani de detenţie, iar Vlad Cosma la 5 ani, însă, la apel, instanţa a decis rejudecarea cazului din pricina suspiciunilor de măsluire de probe în care este implicat fostul procuror de caz, Mircea Negulescu zis Portocală.
Potrivit Riseproject, Radu Oprea şi asociatul lui, Mihai Ştefănescu zis Treflă, deţin şi hotelul Angelo D’oro și restaurantul Vienna Cafe din Ploieşti, unde Sebastian Ghiță obişnuia să chefuiască. Treflă este nașul de cununie al Andreei Cosma, fiica baronului PSD, și cel care i-a botezat acesteia copilul. Sebastian Ghiță însuși a fost asociat cu Treflă și Radu Oprea în compania MBTT Development, din februarie 2006 până în octombrie 2012.