Ministrul Muncii: Vom reloca personal care să se ocupe de pensiile internaţionale, având în vedere volumul mare de solicitări
Ministrul interimar al Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat marţi, la Bistriţa, că va fi relocat personal care să se ocupe de pensiile internaţionale, având în vedere volumul mare de solicitări de stabilire a unor astfel de drepturi din partea românilor care au muncit în străinătate.
Ministrul a vizitat, marţi, Casele de Pensii din judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud, unde conducerile celor două instituţii au ridicat problema pensiilor internaţionale.
"În toată ţara, avem probleme serioase în întârzierea activităţii legată de calculul pentru pensiile internaţionale. Am văzut şi la Cluj, şi la Bistriţa că este nevoie de o decizie pe care o voi şi lua în scurtă vreme, alături de preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), pentru a reloca, a reorganiza echipa Caselor, astfel încât la pensii internaţionale să se implice mai multe persoane, faţă de una, două, aşa cum văd că sunt încadrate în medie pe fiecare Casă, având în vedere volumul mare de solicitări de la românii plecaţi în străinătate, mai ales din Spania, în ambele Case de care discutăm", a spus Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii a precizat că, având în vedere că este nevoie de expertiză în calculul pensiilor, preferă ca suplimentările de personal să fie făcute din interiorul sistemului.
Violeta Alexandru spune că a cerut CNPP o situaţie clară a solicitărilor privind pensiile internaţionale, care să fie gata în luna martie, şi admite că întârzierile în stabilirea acestor pensii, care au ajuns şi până la trei ani, sunt cauzate şi de comunicările dificile cu instituţiile omoloage din alte state, în special Italia.
"Sunt foarte multe întârzieri, dincolo de cererile propriu-zise. Sunt întârzieri care merg şi până la trei ani, parte dintre ele neimputabile Caselor de Pensii româneşti, ci cauzate de comunicările dificile cu instituţiile omoloage din alte ţări. Cea mai spinoasă situaţie o avem cu Italia, acolo lucrurile sunt în întârziere şi la autorităţile italiene. Nu spun că nu avem şi noi anumite carenţe, multe dintre ele sunt banale: e vorba despre o dificultate în comunicare în limbă internaţională, dar şi probleme de documente incomplete trimise, în general, de angajatorii românilor noştri", a explicat ministrul Muncii. AGERPRES/(A - autor: Tina Dumitrescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)