Ministrul Muncii: Situaţia în care se află angajaţii din Inspecţia Muncii şi ITM-uri a apărut din dezinteres şi neatenţie

Ministrul Muncii: Situaţia în care se află angajaţii din Inspecţia Muncii şi ITM-uri a apărut din dezinteres şi neatenţie

Situaţia în care se află angajaţii de la Inspecţia Muncii (IM) şi inspectoratele teritoriale de muncă (ITM), care au primit salariile diminuate, a apărut atât din cauza dezinteresului manifestat de conducerea instituţiei, cât şi din neatenţia angajaţilor din aparatul central al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), afirmă ministrul de resort, Violeta Alexandru, într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

"Din informaţiile primite în urma discuţiilor cu părţile implicate, a reieşit că situaţia a apărut din cauza dezinteresului manifestat de conducerea Inspecţiei Muncii, dar şi din neatenţia angajaţilor din aparatul central al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS)", subliniază demnitarul.

Potrivit sursei citate, la rectificarea din luna august, fostul ministru al Muncii Marius Budăi (PSD) a decis, de comun acord, cu cei din conducerea de atunci a Inspecţiei Muncii, achitarea sumelor rezultate din litigiile de muncă din 2017 şi 2018, dar, "fără explicaţie, nu şi pe cele din 2019". Ministrul Muncii Violeta Alexandru menţionează că Direcţia Buget din MMPS a pus în aplicare această decizie, deşi în buget nu erau prevăzuţi bani de salarii până la sfârşitul anului şi, conform unor înţelegeri verbale, se aştepta rectificarea. La rectificare s-au cerut bani, dar nu s-a explicat gravitatea problemei.

"Prin urmare, deşi s-au solicitat bani de la Ministerul de Finanţe, nu s-au primit, întrucât în contul 'Drepturi salariale', la momentul vizualizării disponibilului, existau banii care încă nu erau transferaţi pentru plata litigiilor şi nu s-a precizat că acele sume nu erau pentru plata salariilor, iar Ministerul Finanţelor nu a sesizat că sunt două linii bugetare diferite în acelaşi capitol. Iată ce se întâmplă pe o schimbare politică şi una de secretar general la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi pe înţelegeri verbale necomunicate: sunt afectaţi oameni care nu au nicio vină! Însă, pentru că lucrurile trebuie clarificate, am sesizat comisiile de disciplină din minister şi din Inspecţia Muncii", susţine Violeta Alexandru.

La finele săptămânii trecute, Inspecţia Muncii preciza, într-un comunicat de presă, că a informat Direcţia Economică din Ministerul Muncii, în două rânduri, despre faptul că suma de 8,787 milioane de lei pe care instituţia urma să o primească la rectificare este insuficientă pentru plata integrală a salariilor şi a solicitat o suplimentare de 3 milioane de lei.

În acest context, Direcţia Economică din Ministerul Muncii a sugerat ca să fie plătite numai salariile nete, nu şi contribuţiile sociale ale angajaţilor, măsură cu care conducerea Inspecţiei Muncii nu a fost de acord.

"În data de 26.11.2019, ni s-a solicitat de către ordonatorul principal de credite, MMPS, prin Direcţia Economică, să transmitem sumele necesare pentru plata salariilor aferente lunii noiembrie cu plata în decembrie. Propunerea de rectificare de buget a fost transmisă MMPS în data de 26.11.2019. În data de 29.11.2019, ni s-a transmis că la rectificare urmează să primim, pentru cheltuielile de personal, suma de 8.787.000 de lei, cu recomandarea de a fi repartizaţi pe articole şi alineate, inclusiv virări. În aceeaşi zi, inspectorul general de stat a luat legătura cu Direcţia Economică din MMPS, informând că suma repartizată este insuficientă, fiind nevoie de o suplimentare cu suma de 3.000.000 de lei pentru plata integrală a salariilor. În data de 5.12.2019, prin adresa Inspecţiei Muncii nr. 1356, s-a solicitat Direcţiei Economice, încă o dată, suplimentarea sumei cu 3.000.000 lei, necesară plăţii integrale a salariilor. Menţionăm că la niciuna dintre solicitările noastre enumerate mai sus, trimise MMPS, nu am primit niciun răspuns oficial. Mai mult decât atât, ni s-a sugerat, de către Direcţia Economică din MMPS, să plătim doar salariile nete, urmând ca sumele aferente contribuţiilor sociale să fie amânate", se arată în comunicatul citat.

Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat la Inspecţia Muncii, a transmis că nici el, nici conducerea instituţiei nu au fost de acord cu această soluţie propusă şi s-au adresat direct ministrului Muncii, solicitând sprijin pentru obţinerea sumelor necesare.

Reacţia Inspecţiei Muncii a survenit la câteva ore după ce ministrul de resort, Violeta Alexandru, arăta că situaţia de la Inspecţia Muncii şi Inspectoratul Teritorial de Muncă are aspect de prost management, subliniind însă că ea înclină să creadă că este mai mult de atât. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”