Ministrul Muncii: Copiii cu handicap grav nu se vor mai prezenta periodic la comisiile de evaluare
Copiii care au nevoie de îngrijiri paliative, cu handicap grav și boli incurabile nu vor mai trebui să se prezinte periodic la comisiile de evaluare, a anunțat, vineri, ministrul Muncii, Lia-Olguța Vasilescu.
"Copiii care au nevoie de îngrijiri paliative, cu handicap grav și boli incurabile nu vor mai trebui să se prezinte periodic la comisiile de evaluare, ci doar la împlinirea vârstei de 18 ani, până atunci fiind valabil certificatul obținut după primul control. Este vorba de copiii care au cancer, leucemie, SIDA, care au handicap locomotor pe viață și care până acum erau târâți la cozi interminabile în fiecare an ca să se constate același lucru — că boala lor este incurabilă", a spus Lia-Olguța Vasilescu.
Ministrul Muncii a arătat că persoanele cu dizabilități vor primi din oficiu prestația socială.
"O a doua modificare care ține tot de debirocratizare se referă la persoanele cu dizabilități care vor primi din oficiu prestația socială, fără să mai fie obligate să depună o cerere și să piardă timpul pe la ghișee, cu atât mai mult cu cât foarte multe astfel de persoane au boli psihice, provin din familii care nu cunosc legea și le este afectat dreptul de a primi banii cuveniți", a menționat Olguța Vasilescu.
Ea a precizat că o altă măsură vizează recunoașterea oficială a limbajului mimico-gestual ca mijloc de comunicare specific persoanelor cu handicap auditiv.
"Am constatat că doar 1% dintre copiii surdo-muți reușesc să promoveze examenul de Bacalaureat. Acum vor avea posibilitatea să aibă interpret, la fel ca și nevăzătorii, atunci când se prezintă la astfel de examene", a explicat ministrul.
Potrivit ministrului Muncii, persoanele cu handicap grav și mintal vor fi scutite de la plata contribuției datorate în centrele rezidențiale. "Este vorba de aproximativ 5.150 de persoane cu handicap grav psihic și mintal, care rămân în grija statului, fiindcă la acest moment sunt o povară pentru familii și majoritatea provin din familii defavorizate", a spus Lia-Olguța Vasilescu.
O altă măsură vizează, potrivit acesteia, sprijinul pentru familiile adulților cu handicap, asistați în centrele rezidențiale.
"În prezent, obligația de întreținere se extinde până la frați, surori și rudele lor în linie dreaptă, ale soțului și soției. Au fost cazuri în care au fost executați cumnații, și-au pierdut casele pentru neplata acestor obligații de întreținere. Modificarea adusă la actul normativ restrânge această obligație la soț, soție, părinți pentru copii și copii pentru părinți, la care se aplică ordinul de ministru semnat luna trecută privitor la faptul că obligația de plată revine doar dacă au venit pe membru de familie de peste 1.450 de lei", a susținut Lia-Olguța Vasilescu.
Ea a precizat că toate aceste modificări vor fi făcute printr-o OUG.
"Am corectat prin această ordonanță de urgență foarte multe nedreptăți și inechități care erau în legea 448 și urmează să revenim asupra ei cu celelalte măsuri care vor intra în vigoare de la data de 1 ianuarie 2018, referitoare la creșterea cuantumului pentru prestațiile sociale ale persoanelor cu handicap, în momentul în care vom crește cuantumul și pentru pensia socială minimă", a adăugat ministrul.
AGERPRES