Ministrul Muncii a dispus Corpului de Control și ANPD o anchetă la Centrul de Reabilitare și Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca
Ministrul Muncii, Lia - Olguța Vasilescu, a dispus Corpului de Control și Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD) o anchetă la Centrul de Reabilitare și Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca în urma situației semnalate în presă, se spune într-un comunicat al ministerului.
"În urma situației semnalate în presă cu privire la beneficiarii Centrului de Reabilitare și Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca (CRRN Măciuca), ministrul Muncii, doamna Lia — Olguța Vasilescu, a cerut atât Corpului de Control al Ministerului Muncii și Justiției Sociale, cât și Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, verificarea situației de fapt de la centru și luarea măsurilor legale ce se impun în urma celor constatate", se arată în comunicat.
Totodată, și DGASPC Vâlcea a demarat o anchetă administrativă, iar Consiliul Județean Vâlcea a sesizat Comisia de Disciplină constituită la nivelul Consiliului Județean.
Centrul de Reabilitare și Recuperare Neuropsihiatrică din comuna Măciuca, satul Popești, județul Vâlcea, se află în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vâlcea (DGASPC Vâlcea) și funcționează în baza licenței de funcționare eliberată de Comisia de Acreditare a Județului Vâlcea, prin Decizia nr. 18 din 21 septembrie 2012.
În comunicat se menționează că este vorba despre un centru rezidențial cu cazare pe perioadă nedeterminată pentru adulți cu handicap aflați în risc de izolare socială, conform cererii de acreditare a serviciului social, înregistrată la Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități.
Potrivit statisticilor furnizate din Registrul Electronic Național (RENPH), la data 31 decembrie 2016 în centru se aflau 92 de persoane, dintre care 36 femei (18 cu handicap mental, 10 cu handicap asociat, 7 cu handicap psihic și o persoană cu handicap fizic) și 56 bărbați (35 cu handicap mental, 10 cu handicap asociat, 11 cu handicap psihic, niciunul cu handicap fizic).
Coordonarea metodologică a implementării standardelor specifice de calitate pentru serviciile sociale destinate persoanelor cu dizabilități și acordarea avizului de înființare și funcționare, potrivit Legii nr. 448/2006, pentru centrele publice pentru persoanele cu dizabilități, se face de către Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD).
În acest context, DGASPC Vâlcea a depus în luna noiembrie a anului 2016 cererea de licențiere a CRRN Măciuca, dosarul fiind înregistrat cu nr. 225/18 noiembrie 2016. În urma verificării dosarului s-a constatat că acesta nu corespundea condițiilor de fond în ceea ce privește documentele necesare acordării licenței provizorii, fiind necesară completarea cu următoarele acte: Hotărârea Consiliului Județean Vâlcea privind Regulamentul de Organizare și funcționare a serviciului social; Anexa 5 din HCL nr. 101/204; Autorizația de securitate la incendiu.
CRRN Măciuca a fost notificat că trebuie să completeze dosarul. În urma notificării primite, CRRN a solicitat retragerea acestuia pentru completarea documentelor lipsă, prin adresa nr. 29/18 ianuarie 2017, înregistrată la ANPD în data de 19 ianuarie 2017.
Avocatul Poporului (AP) s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă în cazul unor pacienți care ar fi fost legați cu chingi de paturi și bănci la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca.
Pe portalul Știrile TVR de luni a fost publicat articolul intitulat "Fotografii șocante din Centrul Neuropsihiatric Măciuca din județul Vâlcea. Persoane din interior spun că bolnavii sunt legați cu chingi", în care au fost preluate informații difuzate de către site-ul Tolo.ro care "a publicat imagini din interiorul Centrului Neuropsihiatric Măciuca, în fotografii se văd bolnavi legați, unii dintre ei cu răni la glezne", relevă Avocatul Poporului.
Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a preluat, miercuri, în vederea efectuării urmăririi penale de către procurori din cadrul acestei unități, două cauze în care se efectuează cercetări cu privire la modul în care erau îngrijiți și tratați beneficiarii unor centre de boli psihice din județul Vâlcea, precum și cu privire la o serie de decese survenite în aceste centre.
Dosarele au fost înregistrate inițial luni la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălcești și s-au constituit ca urmare a informațiilor difuzate luni și marți de presă.
AGERPRES