Ministrul Justiției propune Guvernului abrogarea dispoziției ce permite reducerea pedepsei pe baza lucrărilor științifice
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat marți că va propune Guvernului adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru abrogarea dispoziției care permite reducerea pedepselor persoanelor condamnate, în baza lucrărilor științifice, după ce a constatat că acest fenomen este complet scăpat de sub control.
"M-am decis constatând că fenomenul este scăpat complet de sub control să propun Guvernului României ca, printr-o ordonanță de urgență care va fi promovată în prima ședință de Guvern din luna februarie, să cer abrogarea acestei dispoziții. Nu am să insist acum asupra motivelor pentru care cer abrogarea. Voi face o consultare publică, pentru că legea obligă ca pentru orice fel de act normativ să existe o consultare publică. Urgența, cred că nu mai este cazul să detaliez, este evidentă. Este un fenomen scăpat de sub control și, pentru moment, cea mai bună soluție este abrogarea acestei dispoziții. Împreună cu această ordonanță de urgență pe care înțeleg să o promovez, voi pune în aceeași zi pe masa Guvernului regulamentul de aplicare a Legii 254/2013, care de altfel trebuia să fie adoptat odată cu legea, în februarie 2014. La acest regulament s-a lucrat înainte ca eu să preiau mandatul", a declarat Raluca Prună, în cadrul unei conferințe presă.
Ministrul Justiției a spus că Legea 254/2013 privind executarea pedepselor nu a pus probleme de-a lungul timpului, însă, din 2013, a existat o creștere "fulminantă" și "exponențială" a cărților scrise de persoanele condamnate.
"Din 2007 până în 2010, există o lucrare pe an. Acum am primit alte cifre de la ANP, ceea ce arată că nici eu ca ministru al Justiției nu am niște cifre corecte. La nivelul anului 2014, am avut 90 de astfel de lucrări, iar în anul 2015 — 340 de lucrări. Există o decizie a directorului ANP din 2011, care prevede foarte detaliat care este procedura pe care o persoană condamnată trebuie să o urmeze în situația în care dorește să scrie o lucrare științifică", a spus Raluca Prună.
Răspunzând unei întrebări, ministrul Justiției a declarat că este prematur să spună dacă ia în considerare schimbarea din funcție a șefului Administrației Naționale a Penitenciarelor, subliniind însă că "faptele vorbesc destul de elocvent despre competența managerială a directorului general al ANP".
Tot în acest caz, Raluca Prună a mai spus că cerut premierului să fie demarată o anchetă administrativă de către Corpul de control al primului ministru.
Întrebată cine anume trebuia să stabilească dacă o lucrare scrisă de un deținut are un caracter științific, Raluca Prună a arătat că "în primul rând, bunul simț".
"Dacă am o lucrare despre faptul că astăzi plouă, cred că suntem cu toții de acord că nu este o lucrare științifică. În afară de bunul simț, aceste lucrări erau în cele din urmă cenzurate de o instanță", a adăugat Raluca Prună, subliniind că au fost și instanțe de judecată care au respins caracterul științific al unor lucrări.
De asemenea, Raluca Prună a arătat că, prin adoptarea acestei ordonanțe de urgență, deținuții care scriu în prezent cărți în închisoare nu vor mai beneficia de reducerea pedepselor cu 30 de zile pentru fiecare lucrare.
"Cineva care scrie astăzi o lucrare și care nu a primit deja beneficiul reducerii pedepsei în fața unei instanțe nu va mai beneficia. Putem să scriem în continuare și eu doresc ca cei care scriu din dragoste de carte să continue să o facă, mai cu seamă că am citit că scrisul face bine tuturor. Putem să scriem, dar nu vom mai aveam beneficiul reducerii de 30 de zile", a încheiat Raluca Prună.
AGERPRES/(A-autor: Eusebi Manolache, editor: Cătălina Matei, editor online: Andreea Lăzăroiu)