Ministrul Justiției, întâlnire cu Codruța Kovesi. Posibilitatea extinderii competențelor Parchetului, printre subiecte
Ministrul Justiției a avut o întâlnire de lucru cu procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi. Cei doi oficiali au discuta, printre altele, și de extinderea competențelor Parchetului la investigarea nerespectării măsurilor restrictive și infracțiuni de mediu.
Cătălin Predoiu, ministrul Justiției FOTO: GOV
Șefa EPPO a mulțumit ministrului pentru măsurile luate în vederea susținerii instituției europene în România și, în special, pentru organizarea procedurilor de selecție a procurorilor europeni delegați. De asemenea, aceasta a precizat că este nevoie de majorarea numărului de posturi alocate Structurii suport EPPO din cadrul DNA, în contextul operaționalizării birourilor EPPO de la Cluj și Timișoara.
În cadrul întâlnirii, ministrul Cătălin Predoiu și Codruța Kovesi au abordat și aspecte privind posibila modificare a Regulamentului 1939/2017 privind EPPO, inclusiv a extinderii competenţelor Parchetului la investigarea nerespectării măsurilor restrictive şi, eventual, a infracţiunilor legate de mediu.
„Au fost apreciate eforturile Guvernului şi ale Parlamentului de transpunere completă şi corectă a Directivei 1371/2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal. Acest demers se înscrie în cadrul larg al combaterii corupției şi a criminalității organizate. În acest context, s-a discutat şi despre necesitatea bunei colaborări între Statele Membre UE, esențială pentru aplicarea unitară a normelor de drept UE, evitându-se aşa numitul forum shopping”, se arată într-un comunicat al Ministerul Justiției.
Cătălin Predoiu a afirmat că ministerul Justiției susține Parchetul European și va continua demersurile necesare pentru buna funcționare a instituției la nivel național: „În acest sens, cea de-a şasea procedură de selecţie va fi lansată în viitorul apropiat, în scopul ca ultimele 3 posturi vacante de procurori europeni delegaţi să fie ocupate până la jumătatea acestui an”.
Ministrul a adăugat că vor fi susținute toate inițiativele Comisiei Europene și ale Consiliului UE de consolidare a cadrului normativ și instituțional necesare combaterii infracționalității la nivel european.
„Recentul pachet anticorupție lansat de Comisia Europeană, în special proiectul de Directivă privind anticorupția, presupune alinierea legislațiilor, inclusiv în materia abuzului în serviciu, la o concepție unitară la nivel european, concepție reflectată de definițiile standard ale infracțiunilor cuprinse în proiectul de Directivă, care tinde, la rândul ei, să ridice legislația anticorupție la nivelul de exigență al Convenției ONU împotriva corupției, receptată, de altfel, în dreptul intern prin Legea nr. 365/2004. După ani de eforturi pentru consolidarea legislației anticorupție și a dreptului penal în general, după obținerea unui ultim raport pozitiv în cadrul MCV, România nu își poate permite să meargă acum în regres, în contra tendințelor europene în materie de anticorupție, pentru că ar fi un semnal extrem de prost din perspectiva angajamentelor de țară privind consolidarea Justiției, a statului de drept și a combaterii corupției”, a precizat Cătălin Predoiu, potrivit comunicatului transmis de Ministerul Justiției.
Cătălin Predoiu a punctat că Ministerul Justiției, Guvernul și Parlamentul au mers „în direcție bună” prin adoptarea modificărilor codurilor penale în conformitate cu proiectul Directivei europene privind combaterea corupției, inclusiv în materia abuzului în serviciu într-un tipar structural fără un prag minim valoric privind prejudiciul.
„Reglementarea abuzului în serviciu cu un prag valoric ar fi fost în contra întregii tradiții a dreptului penal românesc, începând cu primele legislații moderne, continuând cu Codul penal interbelic și terminând cu Codul penal adoptat după intrarea României în UE. În egală măsură, reglementarea abuzului în serviciu cu prag valoric minim privind prejudiciul ar face din România singura țară membră a Uniunii Europene cu un astfel de tipar normativ al infracțiunii respective”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, potrivit sursei citate.
Sursa: adevarul.ro