Ministrul israelian al Cabinetului de război, Benny Gantz, părăsește guvernul de urgență şi anunţă că-şi va retrage şi partidul de la guvernare

Ministrul israelian al Cabinetului de război, Benny Gantz, părăsește guvernul de urgență şi anunţă că-şi va retrage şi partidul de la guvernare

Ministrul israelian al Cabinetului de război, Benny Gantz, a părăsit guvernul de urgență, semn al diviziunilor tot mai profunde cu privire la planurile post-conflict ale premierului Benjamin Netanyahu pentru Gaza.

Benny Gantz şi Benjamin Netanyahu, foto AFP

Benny Gantz şi Benjamin Netanyahu, foto AFP

General de armată în retragere, Gantz a fost membru al Cabinetului de război al Israelului, alături de prim-ministru și de ministrul apărării, Yoav Gallant.

De asemenea, Benny Gantz , critic frecvent al premierului, i-a cerut acestuia să stabilească o dată pentru alegeri. Anunţul a venit în cadrul unei conferinţe de presă organizate duminică la Tel Aviv, informează BBC.

„Din nefericire, domnul Netanyahu ne împiedică să ne apropiem de o victorie adevărată, care este justificarea pentru dureroasa criză în curs de desfășurare”, a declarat el.

Printr-o postare pe platforma X, Benjamin Netanyahu i-a răspuns: „Benny, nu este momentul să renunți la campanie, este momentul să ne unim forțele”.

Luna trecută, Benny Gantz a stabilit ca termen limită data de 8 iunie pentru ca Netanyahu să prezinte modul în care Israelul își va atinge cele șase „obiective strategice”, inclusiv sfârșitul dominației Hamas în Gaza și stabilirea unei administrații civile multinaționale pentru teritoriu. La momentul respectiv, premierul a respins comentariile ca fiind „cuvinte goale”, care ar însemna „o înfrângere pentru Israel”.

În timpul conferinței de presă, Benny Gantz a declarat nu numai că demisionează personal, ci retrage de la guvernare și partidul Unitatea Națională, pe care îl prezidează.

Mișcarea nu va răsturna guvernul israelian, întrucât Benjamin Netanyahu deține în continuare o majoritate confortabilă de 64 de voturi în Knesset, care are 120 de locuri, iar Unitatea Națională deține cinci posturi în guvernul de urgență. Cu toate acestea, ea scoate la iveală diviziunile politice profunde cu privire la modul în care premierul conduce războiul.

Rival politic al lui Benjamin Netanyahu și fost șef al Statului Major al FDI, partidul centrist Unitatea Națională al Benny Gantz a fost în opoziție până la 11 octombrie 2023, când, după începerea războiului în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie , a fost de acord să formeze un guvern de urgență cu Netanyahu.

Influența ministrului Gantz în guvern a fost considerată, în general, ca un contrabalans pentru cea a membrilor de extremă dreapta din coaliția lui Benjamin Netanyahu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

2 „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!” / Experiența spirituală trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord

3 Asta e Rusia, oameni buni... Un fost prizonier de război ucrainean descrie torturile la care a fost supus timp de aproape doi ani în închisorile din c…

4 Bărbat din Cluj, păcălit prin „metoda șmen”. A rămas fără 2.000 de euro după ce un necunoscut l-a abordat pe stradă, în plină zi

5 „Ați vrut agitație? / Iat-o!” Cum au complotat ofițeri FSB ca să semene discordie în Statele Unite