Ministrul german al Apărării, despre aderarea Ucrainei la NATO: „Ușa este întredeschisă, dar nu este momentul acum“
Ministrul german al Apărării , Boris Pistorius, a respins o decizie rapidă privind aderarea Ucrainei la NATO, alianţa occidentală care sprijină Ucraina în războiului cu Rusia, statele membre furnizându-i arme, informează Reuters.
Ministerul german al Apărării, Boris Pistorius FOTO EPA=EFE
Kievul doreşte ca alianţa militară nord-atlantică să îi ofere calitatea de membru."Uşa este întredeschisă, dar nu este momentul să decidem acum", a declarat Pistorius joi seara, în cadrul programului ZDF găzduit de jurnalista Maybrit Illner, adăugând că Ucraina este conştientă care este situaţie procesului de luare a deciziilor pe acest subiect.
Pistorius a spus că decizia de aderare a Ucrainei la alianţă nu poate fi luată doar din solidaritate, ci "cu capul rece şi cu inima fierbinte. Nu invers".
Posibila aderare a Ucrainei la NATO sau la Uniunea Europeană nu va fi discutată vineri la cea de-a patra întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei de la baza aeriană americană Ramstein din sudul Germaniei, a adăugat ministrul.
Declaraţiile ministrul german al Apărării au fost făcute după prima vizită în Ucraina a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, după invazia rusă. Stoltenberg l-a invitat pe preşedintele Volodimir Zelenski la Summit-ul NATO ce va fi găzduit de Vilnius în luna iulie. Aderarea la NATO şi garanţii solide de securitate pentru Ucraina vor fi prioritare pe agenda summit-ului, a precizat secretarul general al alianţei nord-atlantice.
De ce SUA și Germania se opun ideii de a oferi Ucrainei o „foaie de parcurs” pentru aderarea la NATO
La începutul lunii aprilie 2023, mai multe state membre NATO au venit cu propunerea de a oferi Ucrainei o „foaie de parcurs” pentru aderarea la NATO. Această idee nu este însă agreată de SUA și Germania.
În urmă cu câteva săptămâni, secretarul general al NATO a prezentat statelor membre un document cu mai multe propuneri pentru Ucraina. Printre propunerile practice și politice se află și o nouă declarație privind relațiile dintre NATO și Ucraina, ce are la bază declarația din 2008, în care se preciza că aceasta va deveni o membră a Alianței, la un moment dat.
Potrivit Financial Times, au existat dezbateri între miniștrii de externe ai țărilor NATO în această săptămână, la Bruxelles, legat de ce ar trebui să îi ofere statele membre Ucrainei în declarația actualizată.
Patru dintre oficialii care au luat parte la negocieri ar fi propus o „foaie de parcurs” pentru aderarea Kievului la Alianță. Se pare însă că SUA și Germania, alături de Ungaria, se opun unei astfel de propuneri.
Toți membrii NATO au fost au acord că atâta timp cât Ucraina este în război cu Rusia nu se poate vorbi de o aderare a acesteia la NATO, dar unii membrii sunt de părere că se poate oferi o „foaie de parcurs” pentru aderarea la summitul de la Vilnius care ar ajuta la consolidarea relației dintre conducerea de la Kiev și Alianță.
Sursa: adevarul.ro