Ministrul Finanţelor anunţă scăderea comisionului de administrare pentru Pilonul II de pensii de la 2,5% la 1%

Ministrul Finanţelor anunţă scăderea comisionului de administrare pentru Pilonul II de pensii de la 2,5% la 1%

Comisionul de administrare pentru Pilonul II de pensii va scădea de la 2,5% la 1%, iar o persoană se poate retrage de la un fond de pensii, pe bază de cerere individuală, după minimum cinci ani de participare, a anunţat marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.

Prevederea este cuprinsă într-un proiect de ordonanţă privind măsuri fiscal - bugetare, care urmează să fie adoptat de Guvern până la sfârşitul acestui an.

"Pilonul II, ştiţi că aici s-a vorbit foarte mult despre câteva situaţii care ar trebui să fie subiecte de schimbare, în sensul că am vorbit foarte mult de o posibilă lărgire a ariei în care aceste fonduri de pensii să poată să investească. Şi se adaugă prin ordonanţă încă un domeniu, şi anume proiectele de parteneriat public-privat, deci se poate investi de către fondurile de pensii şi în această zonă, deci, mărind, practic, aria aceasta de a investi. De asemenea, comisionul de administrare, care astăzi este de 2,5%, va scădea la 1%. Şi o să vedeţi şi în textul ordonanţei şi, cum spuneam, explicaţiile fiecărui coleg în parte vor arăta foarte clar care sunt motivele, care sunt argumentele pentru o astfel de scădere, pentru că o mare parte din activitate, ştim foarte bine, Casa de Pensii o derulează şi, atunci, cred că este şi justificat ca totuşi aceste comisioane de administrare, care timp de zece ani de zile ştim foarte bine că au avut o valoare destul de mare, să se şi reducă, tocmai în beneficiul celor care sunt participanţi la Pilonul II de pensii", a explicat şeful de la Finanţe.

De asemenea, al doilea comision, cel de 0,05% pe lună din active, se va modifica în funcţie de performanţa fondului respectiv.

Potrivit ministrului Finanţelor, o persoană se poate retrage, pe bază de cerere, dintr-un fond de pensii, însă după o perioadă de minimum cinci ani de participare la acel fond, iar activele cuvenite se transferă participantului respectiv cu un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active.

"Un alt aspect important este acela că o persoană care participă la un fond de pensii trebuie şi este normal să poată să se retragă, dacă consideră de cuviinţă. Se poate retrage pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de cinci ani de participare la respectivul fond, iar la momentul la care persoana respectivă se retrage înainte de deschiderea dreptului la pensie privată, activele respective se transferă, activele cuvenite se transferă participantului respectiv cu un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active, pentru că este normal - te retragi înainte de momentul planificat iniţial - să fie şi un astfel de comision. Deci, sunt doar câteva, să spunem, elemente, care nu fac decât să spunem aşa să pună în cadru legal anumite solicitări venite şi din partea celor vizaţi în mod direct, şi anume participanţii la astfel de fonduri de pensii", a menţionat Eugen Teodorovici.

Subiectul Pilonului II de pensie a fost adus în discuţia opiniei publice în primăvara acestui an când Programul legislativ 2018 pentru perioada mai - decembrie, publicat pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul în 28 aprilie, anunţa existenţa unui proiect de lege potrivit căruia contribuţiile la Pilonul II ar urma să fie suspendate în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018.

Reacţia mediului de afaceri nu a întârziat însă, mai multe organizaţii importante din mediul de afaceri solicitând menţinerea legislaţiei şi arhitecturii actuale a Pilonului II de pensii, fără alte modificări, într-un document intitulat "Apel pentru păstrarea arhitecturii sistemului de pensii private din România".

Ministru al Muncii la vremea respectivă, Olguţa Vasilescu arăta că proiectul este de fapt o propunere a CNP (Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, n.r.), cu care Guvernul nu este de acord.

Contactat de AGERPRES, preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), Ion Ghizdeanu, a precizat că informaţiile legate de suspendarea plăţilor la Pilonul II de pensii au fost doar scenarii de discuţii publicate din greşeală.

Reacţii au venit şi de la Bruxelles, reprezentanţii Comisiei Europene arătând, în Raportul privind recomandările specifice de ţară pentru 2018, că reducerea contribuţiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75% din salariile brute începând cu anul 2018 diminuează, pe termen scurt, îngrijorările fiscale, însă ar putea avea implicaţii negative pentru dezvoltarea pieţelor de capital. Cota de contribuţie virată Pilonului II trebuia să crească treptat la 6% din salariul brut. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”