Ministrul Finanţelor: Alocarea de resurse către domeniul Sănătăţii este prioritară; legea ne permite să facem o rectificare înainte de termen

Ministrul Finanţelor: Alocarea de resurse către domeniul Sănătăţii este prioritară; legea ne permite să facem o rectificare înainte de termen

Alocarea de resurse către domeniul Sănătăţii este prioritară pentru a reduce efectele epidemiei COVID - 19, iar la rectificarea bugetară vom transfera cu prioritate fonduri către Ministerul Sănătăţii, a declarat luni ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

"Prioritar este să reducem din efectele acestei epidemii. Alocarea de resurse către domeniul Sănătăţii este prioritară, acolo nu facem rabat la nimic, şi vrem bineînţeles să facilităm transferul resurselor din anumite sectoare din economie ca toată economia să funcţioneze. Sunt sectoare din economie unde este nevoie de forţă de lucru, care este acum suprasolicitată, şi sunt sectoare unde forţa de lucru nu mai este folosită şi stă acasă, şi atunci ar trebui să punem aceste două sau trei sectoare să se unească şi să transfere forţă de muncă dintr-o parte în alta. Legea ne permite să facem o rectificare înainte de termen, ne vom uita unde sunt resurse neutilizate şi le vom transfera cu prioritate către Ministerul Sănătăţii, în această perioadă", a spus ministrul la Digi24.

Ministrul Finanţelor a anunţat, în 14 martie, pe pagina sa de Facebook, că pentru Ministerul Sănătăţii vor fi alocate 225 milioane de lei pentru achiziţionarea de kituri, 42 milioane de lei pentru carantină şi 350 milioane de lei pentru anestezie şi terapie intensivă (ATI).

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor a făcut apel la companiile care nu sunt afectate de pandemia de coronavirus să plătească la timp impozitele şi taxele, subliniind că autorităţile se gândesc chiar la un sistem de bonusare pentru cei care plătesc impozitele.

"Este important şi fac apel la companiile din România, cele care nu sunt afectate de epidemia de coronavirus, să plătească la timp impozitele. Ne gândim şi la un sistem de bonusare a celor care plătesc impozitele. Este important să avem şi pentru a transfera spre alte sectoare din economie lichidităţi", a declarat Florin Cîţu la Digi 24.

Totodată, el a menţionat că vor fi luate o serie de măsuri care să asigure lichidate companiilor din România, precum returnarea la timp a TVA, şi a adăugat că în aprilie va fi o procedură nouă de returnare a TVA şi se va analiza unde se poate returna cu control ulterior.

"Aceste măsuri pe care le-am prezentat azi au impact pozitiv în economie de câteva miliarde (lei n.r.). Doar TVA de exemplu care se va duce în martie înapoi în economie, în jur de 2,3 miliarde, în aprilie se vor mai duce în jur de 6,7 miliarde de lei. Doar din acest returnat de TVA mai rapid vorbim de 10 miliarde lei care se întorc în economie. Continuăm măsurile, am anunţat şi garanţii, vor mai fi şi alte măsuri", a subliniat Florin Cîţu.

România înregistrează, până în prezent, potrivit ultimei raportări oficiale, 158 de cazuri confirmate de coronavirus, cele mai multe în Bucureşti şi Hunedoara. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…