Ministrul Finanţelor: 300.000 de contribuabili au beneficiat de amânarea obligaţiilor fiscale în cuantum de 18 miliarde de lei
Un număr de 300.000 de contribuabili au beneficiat de amânarea obligaţiilor fiscale în cuantum de 18 miliarde de lei, iar alţi 80.000 de de anularea obligaţiilor de plată accesorii, eşalonare simplificată, restructurarea obligaţiilor bugetare şi rambursarea TVA cu control ulterior, a declarat, joi, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, într-o conferinţă de specialitate.
"O altă chestiune extraordinar de importantă în acest an o constituie modul în care va acţiona ANAF. O constituie reforma ANAF, digitalizarea, debirocratizarea ANAF. Există un număr de eforturi făcute care au dat rezultate, iar acest lucru trebuie continuat. La fel, trebuie ţinut seama şi de măsurile pe care le-a luat ANAF-ul în cursul anului trecut, măsuri care au generat anumite rezultate de care trebuie să ţinem cont. Mă refer acum la cei 300.000 de contribuabili care au beneficiat de amânarea obligaţiilor fiscale în cuantum de 18 miliarde de lei şi vorbim de alţi 80.000 de contribuabili care au beneficiat de anularea obligaţiilor de plată accesorii, eşalonarea simplificată, restructurarea obligaţiilor bugetare şi rambursarea TVA cu control ulterior. Măsuri care au avut un rezultat foarte bun, de care trebuie să ţinem seama. S-au soluţionat în plus peste 20.000 de deconturi, adică o creştere de 22%. Cred că acest lucru trebuie avut în vedere, dar în acelaşi timp trebuie să avem în vedere şi o regândire a modului în care ANAF gândeşte relaţia cu contribuabilul, a modului în care ANAF asigură asistenţă, a modului în care ANAF comunică cu contribuabilul, a respectului pe care ANAF îl arată contribuabilului", a declarat Nazare, la conferinţa "Bugetul de stat şi bugetele economiei reale: Fiscalitatea 2021".
În opinia acestuia, trebuie gândită mult mai bine raţiunea în baza căreia ANAF face controale şi distribuţia de resurse pentru aceste verificări.
"Sprijin în totalitate întărirea acestei direcţii de analiză de risc din ANAF care mi se pare extraordinar de importantă în perioada următoare, pentru că pe baza analizei de risc trebuie orientate controalele. În privinţa digitalizării, este o aşteptare foarte mare. Am făcut un inventar al proiectelor de digitalizare care sunt în diverse etape de implementare şi îmi propun să le monitorizez personal. Îmi propun să fiu atent la fiecare proiect pe digitalizare care trebuie să aibă un plan de acţiuni, trebuie să aibă responsabili, să aibă obiective clare şi aceste proiecte numai aşa pot fi urmărite şi implementate eficient", a spus Alexandru Nazare.
El a precizat că zona de digitalizare trebuie să funcţioneze şi toate proiectele să aibă o viziune comună, respectiv să existe o viziune unitară asupra digitalizării, nu să existe proiecte separate care mai târziu să fie integrate, ci să existe o viziune integrată de la bun început asupra modului în care este văzută per ansamblu digitalizarea ANAF. AGERPRES/(A - autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)