Ministrul Energiei: Zăcământul de gaze de la Caragele ne-ar ajunge probabil 3 ani; valoarea depozitului, evaluată la 4 miliarde de dolari

Ministrul Energiei: Zăcământul de gaze de la Caragele ne-ar ajunge probabil 3 ani; valoarea depozitului, evaluată la 4 miliarde de dolari

Romgaz a făcut la Caragele cea mai mare descoperire a unui zăcământ de gaze naturale, care însumează 30 miliarde de metri cubi, conform primelor estimări, și ar putea acoperi consumul pe trei ani, a declarat vineri ministrul Energiei, Toma Petcu, precizând că depozitul a fost evaluat la patru miliarde de dolari.

"Romgaz aici ne-a prezentat cea mai mare descoperire pe care o companie românească a făcut-o pe rezerve de gaze din România, o rezerva ce înmagazinează pe primele estimări 30 miliarde metri cubi și posibilitatea de exploatare undeva la 27 de miliarde metri cubi. Pe consumul mediu anual ne-ar ajunge probabil 3 ani, dacă am exploata doar de aici. Un depozit evaluat ca și preț minim undeva la 4 miliarde de dolari. Este o descoperire foarte importantă, care a trecut deja în faza de exploatare. Suntem în faza de exploatare la ora actuală și livrăm în sistem. Chiar azi, aproape de 100.000 de metri cubi vor fi trimiși în sistemul național de gaze. O descoperire care dă un potențial foarte mare nu doar economiei românești, așa cum ne dorim de fiecare dată, ca prin domeniul energiei să dezvoltăm foarte mult și economia, dar în primul rând dă acea posibilitate ca România să devină un hub pe zona gazelor, un jucător important în regiune și poate nu numai", a spus Toma Petcu.

Acesta a subliniat că Romgaz continuă explorările și este posibil ca la anul cantitatea de gaze descoperite să fie mai mare.

De asemenea, Toma Petcu a precizat că pentru descoperirea acestui depozit au fost investite 222 milioane lei, iar pentru acest an sunt prevăzute aproape 350 milioane lei, iar pe termen lung, până la finalizarea întregului proiect, se vor investi circa 1,2 miliarde lei.

Ministrul Energiei a mai afirmat că a solicitat conducerii Romgaz ca în bugetul pe acest an să prevadă sume importante și pentru construirea de depozite de înmagazinare, deoarece, pentru a deveni un jucător importat pe piață, trebuie să avem rezerve.

"Un alt proiect pe care ni l-am asumat în programul de guvernare și de la preluarea acestui mandat, este să devenim un jucător independent pe piața de gaze. Si acest lucru trebuie să-l facem și prin mărirea capacităților. Am cerut atunci când și-au creionat bugetul conducerii Romgaz ca în acest buget să prevadă sume suplimentare pentru dezvoltarea de noi capacități de depozitare. La ora actuală sunt cuprinse în proiect sume pentru aproximativ 4 noi depozite, pentru mărirea capacității. Descoperim noi rezerve, pe de altă parte avem BRUA (gazoductul Bulgaria — România — Ungaria — Austria n.r), important este că pentru a deveni jucător trebuie să ai rezerve, depozite să înmagazinezi la prețuri mici, fie din producția proprie, fie din producția externă, din import, fie gazele din Marea Neagra, pentru că sunt foarte importante și ele...Și atunci, jucând pe o piață cu cel puțin 3-4 factori care îți oferă gaze pe piața liberă, Romgaz, având această posibilitate de înmagazinare....Și-au dezvoltat-o în această și cred că avem doar pentru acest capitol undeva la 100 milioane euro", a mai spus Toma Petcu.

La rândul său, ministrul Economiei, Mihai Tudose, a menționat că această descoperire dă României posibilitatea de a exporta gaze și, dacă "ne jucăm cartea cum trebuie", de a deveni un hub energetic în zona Balcanilor.

"În mod cert putem duce și la export aceste gaze. Vorbim de cel puțin două componente. O componentă de siguranță energetică națională, fiindcă, dacă azi avem producție internă care este aproape similară cu consumul, în curând, și cu această nouă descoperire, începem să vorbim de o supraproducție, cu ghilimelele de rigoare. Am ajuns în această situație care va avea cel puțin doua efecte: începem să jucăm pe export și începe să se echilibreze piața. Teoretic este un imbold foarte bun și pe zona de competitivitate. Este un câmp petrolifer fragmentat, dar el are o capacitate mare, însă trebuie găsită fiecare punguliță, trebuie ajuns la fiecare buzunar din acest rezervor mare. Cu cât va avea mai mult Romgaz în rețeaua națională, cu atât vor începe să intre în rețeaua națională, în magistralele Transgaz și ce înseamnă exploatările offshore, România va deveni un exportator și va deveni, dacă ne jucăm cartea cum trebuie, un hub energetic pe zona Balcanilor", a spus Tudose.

Acesta și-a exprimat speranța ca "această abundență" de pe piața de energie să atragă și atenția unor actori importanți din petrochimie și să nu mai fim numai o țară care "arde gazul", ci să facem "petrochimie din el", să producem îngrășăminte, mase plastice, haine, adică plus valoare.

AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!