Ministrul Energiei: OMV nu poate vinde acţiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român

Ministrul Energiei: OMV nu poate vinde acţiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român

OMV nu poate vinde acţiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român, a scris luni seara, pe Facebook , ministrul Energiei, Virgil Popescu.

"Din păcate, lansarea unor zvonuri pare că s-a transformat în strategie politică şi "acţiune de diplomaţie superficială". Pentru că se lansează tot felul de scenarii cu privire la Petrom şi "preluarea de către Gazprom" fac o serie de precizări: OMV nu poate vinde acţiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român. Totodată, nu am astfel de informaţii. Le consider speculaţii şi sunt fără temei. Anul trecut, eram ministrul Economiei, Energiei şi al Mediului de Afaceri şi am promovat în Guvern, în februarie 2020 dacă nu mă înşel, o Ordonanţă de Urgenţă care a fost aprobată anul acesta de Parlament şi este deja lege prin care transpuneam un ultim articol din directiva petrolului, cum îi spunem noi, un articol ce nu a fost transpus în legislaţia românească. Practic, acest articol spune că, pe motive de securitate naţională, un stat membru poate refuza acordarea unor concesiuni de explorare/exploatare de hidrocarburi, atât petrol, cât şi gaze naturale", a arătat Popescu.

Potrivit ministrului citat, statul român poate oricând, pe motive de securitate naţională, să nu fie de acord cu orice tranzacţie.

"Şi nu vorbim doar de Petrom. Vorbim de orice altă tranzacţie unde vorbim de acorduri petroliere, care înseamnă atât petrol, cât şi gaze naturale. Nu se pot înstrăina nici direct, nici indirect, nici acţiunile din spatele unor companii, adică să cedezi controlul unei companii care deţine la rândul ei acorduri petroliere. Şi asta e stipulat în lege. Nu se poate face decât cu acordul statului român, iar statul român poate să refuze pe motiv de securitate naţională. Securitatea naţională nu este negociabilă, iar securitatea energetică este o parte importantă din aceasta!", a precizat sursa citată.

OMV Petrom a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net de 980 milioane lei, în creştere cu 13% comparativ cu cel din perioada similară a anului trecut.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,6% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 7%, iar 21,4% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Nu, nu este o fantomă ceea ce vedeți, este noul coșmar al Rusiei și Chinei...

2 Teorii ale conspirației după inundațiile catastrofale din Spania

3 Adevărul despre poziția misionarului

4 Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația

5 Foarte interesante amănunte...