Ministrul Energiei: Mutarea sediului CE Oltenia la București este un lucru bun, care trebuia făcut mai demult
Mutarea sediului Complexului Energetic Oltenia (CEO) la București este un lucru bun, care trebuia făcut de mult timp și care dă o șansă reală complexului de a asigura pe viitor cele peste 15.000 de locuri de muncă, a scris ministrul Energiei, Victor Grigorescu, miercuri, pe pagina personală de Facebook.
"Nimeni nu trebuie să se teamă de venirea Complexului Energetic Oltenia în București. Este un lucru bun, care trebuia făcut mai demult, care dă o șansă reală Complexului să-și asigure un viitor și să păstreze cele peste 15.000 de locuri de muncă", a precizat ministrul.
În opinia sa, după mulțimea de decizii greșite din ultimii ani, decizii care au dus compania la pierderi financiare importante, trebuie făcute toate eforturile pentru a menține complexul în Sistemul Energetic Național.
"Unde era Complexul Energetic Oltenia când la București s-a decis în defavoarea sa? Unde erau liderii de la Complexul Energetic Oltenia când în Parlament sau la Autoritatea de Reglementare în Energie se discuta despre viitorul cărbunelui românesc? Unde erau specialiștii Olteniei când, la Bruxelles, unii și alții vorbeau de condițiile de mediu de la grupurile energetice? Dacă CEO ar fi avut un birou în Capitală, soarta Complexului nu ar fi fost astăzi așa de grea", a arătat Grigorescu.
Potrivit ministrului, Complexul Energetic Oltenia are nevoie de finanțare pentru a se moderniza și pentru a înlocui grupurile energetice care își termină durata de viață.
"CEO trece și în perioada următoare prin vremuri dificile: curățirea companiei de cei care au secat-o de resurse trebuie să continue cu hotărâre! Trebuie să alocăm bani pentru producție, nu să-i risipim în stânga și în dreapta", a adăugat Grigorescu.
El a dat exemplu companiile Transgaz și Nuclearelectrica, societăți care au o prezență competentă în Capitală, care să le apere interesele indiferent de cine este ministru sau ce culoare politică este la conducerea țării.
"Prezența CEO la București trebuie să fie un motiv de mândrie pentru această importantă societatea românească. Două lucruri promit: autoritățile locale nu vor pierde bani la bugetul local, din contră, iar conducerea companiei nu se va muta nicăieri. De altfel nici nu se poate. Companiile din energie nu se conduc din birouri confortabile, ci de către cei care, în fiecare zi, cu hotărâre, muncesc pentru a le asigura un viitor", a completat ministrul.
Luni, Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia a decis să propună Adunării Generale a Acționarilor mutarea sediului social al companiei la București, în urma unei analize realizate la nivelul conducerii executive și administrative, se menționează într-un comunicat al companiei.
Potrivit sursei citate, compania deține un sediu în București, iar sediul social va putea fi mutat la respectiva adresă.
"Printre considerentele avute în vedere la luarea acestei decizii au fost necesitatea asigurării unei colaborări permanente cu o serie de instituții care au sediul în București (Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Ministerul Finanțelor Publice, ANRM, ANRE, Consiliul Concurenței, bănci etc), desfășurarea în condiții optime a întâlnirilor de lucru cu instituțiile care au sediul în București și eliminarea cheltuielilor de deplasare în acest scop, facilitarea desfășurării ședințelor AGA la noul sediul social, având în vedere că toți acționarii societății au sediul în București, lărgirea ariei de selecție a specialiștilor necesari unei viziuni moderne asupra conducerii și funcționării companiei; participarea conducerii CEO la evenimentele derulate în domeniul energetic, așa cum se întâmplă cu conducerile altor companii similare care au sediul în București, deși activitatea o derulează în alte zone din țară (Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Electrica, Transelectrica s.a.)", se menționează în comunicatul de presă.
Aceeași sursă mai arată că alte considerente pentru mutarea sediului social sunt legate de "asigurarea cadrului de obiectivitate și de transparență necesar eliminării oricărei suspiciuni de influență a vreunui factor extern activității companiei, asigurarea unei protecții sporite pentru generarea, transferul și controlul datelor cu caracter intern și profesionalizarea și modernizarea conducerii și proceselor interne prin accesul facil la expertiză, școlarizare și perfecționare continuă".
Conducerea CEO mai afirmă că, prin mutarea sediului social, bugetele locale nu au de suferit.
AGERPRES