În acest context, oficialul român a anunţat că vineri va fi inaugurat interconectorul de gaze Grecia - Bulgaria, iar aceasta este o veste foarte bună şi pentru ţara noastră, din perspectiva diversificării rutelor şi surselor de aprovizionare.
„Astăzi am participat alături de prim - ministrului României Nicolae Ciucă la întâlnirea de lucru cu prim-ministrul Republicii Elene Kyriakos Mitsotakis şi ministrul Energiei Kostas Skrekas. Salut anunţul premierului grec de reactualizare a colaborării noastre în domeniul energetic, având în vedere că Grecia va deveni un nod de transport a gazului natural, care va acoperi inclusiv nevoile României”, spune Virgil Popescu, pe Facebook.
Ministrul continuă: „Mâine va fi inaugurat interconectorul de gaze Grecia - Bulgaria, iar asta este o veste foarte bună şi pentru ţara noastră, din perspectiva diversificării rutelor şi surselor de aprovizionare”.
„În urma discuţiilor de astăzi, urmează ca împreună cu omologul meu Kostas Skrekas să semnăm un memorandum care să asigure continuarea proiectelor noastre comune în domeniul energiei, pe termen mediu şi lung. Cooperarea dintre România şi Grecia în domeniul energiei este una puternică”, mai afirmă Virgil Popescu.
Premierul Nicolae Ciucă se află joi în vizită de lucru în Grecia, cu prilejul operaţionalizării interconectorului de gaze Grecia – Bulgaria.
Conform promisiunilor oficialilor bulgari, interconectorul Grecia-Bulgaria trebuia să fie gata la finele lunii iunie. Construcţia acestei conducte cu o lungime de 182 kilometri trebuia să se finalizeze în luna aprilie 2021, dar între timp termenul limită a fost prelungit până la 31 decembrie 2021, din cauza pandemiei şi a unor probleme tehnice. Ulterior, compania responsabilă pentru acest proiect a acordat contractorului grec un răgaz suplimentar de şase luni, până în luna iunie 2022.
Cu o capacitate iniţială de trei miliarde metri cubi pe an, interconectorul de gaze Bulgaria-Grecia este o componentă importantă în planurile Europei de a-şi reduce dependenţa de gazele naturale ruseşti. Conducta IGB ar urma să fie conectată la gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP), punctul final al Coridorului Sudic de Gaze, un proiect în valoare de 40 de miliarde de dolari, care se întinde pe o distanţă de 3.500 de kilometri şi face legătura zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică şi Italia, trecând prin Georgia, Turcia, Grecia, Albania şi Marea Adriatică.