Ministrul Energiei a discutat cu preşedintele Hidroelectrica despre dezvoltarea tehnologiilor de producere a hidrogenului "verde"
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vizitat, vineri, Centrala Hidroelectrică de la Lotru Ciunget (judeţul Vâlcea), ocazie cu care a discutat cu preşedintele Hidroelectrica, Bogdan Badea, în special despre dezvoltarea tehnologiilor de producere a hidrogenului "verde", potrivit unui comunicat remis de Hidroelectrica.
De asemenea, ministrul Energiei a vizitat vineri şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) din Râmnicu Vâlcea, unde a avut discuţii despre strategia de atingere a ţintelor naţionale de decarbonare stabilite la nivel european.
În timpul acestor vizite participanţii au analizat tehnologiile care au potenţialul de a contribui semnificativ la reducerea amprentei de carbon, potrivit comunicatului Hidroelectrica.
Ministrul Energiei a explicat că prin aceste vizite a dorit să vadă ce înseamnă cercetarea în domeniul hidrogenului.
"Ministerul Energiei pregăteşte strategia naţională de hidrogen. Am venit în judeţul Vâlcea pentru a discuta aceste aspecte, am vrut sa vad la Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice ce înseamnă cercetarea în acest domeniu. Atât Hidroelectrica, cât şi Nuclearelectrica au proiecte pe zona de hidrogen. Sunt încrezător că împreună, în toate programele pe care România le va face, vom avea parteneriate între Guvern, industrie şi cercetare", a subliniat irgil Popescu, citat în comunicat.
Preşedintele Hidroelectrica, Bogdan Badea, a apreciat că este deschis la ideea de a colabora cu alte companii româneşti pentru dezvoltarea unor capacităţi de producere a hidrogenului "verde".
"În contextul prevederilor stricte ale Pactului ecologic european Green Deal suntem interesaţi şi obligaţi să ne îndreptăm atenţia către promovarea unor metode noi şi inovative de producere a energiei verzi în mod sustenabil - atât noi ca ţară, cât şi noi, Hidroelectrica, în calitate de societate activă în domeniul energetic. Ideea de a colabora cu alte companii româneşti pentru dezvoltarea unor capacităţi de producere a hidrogenului verde este benefică pentru Hidroelectrica. Ne bucură să constatăm că România are experienţă în zona de cercetare şi că există pe plan local specialişti valoroşi ale căror inovaţii tehnologice îşi pot găsi cu uşurinţă locul în strategiile de diversificare ale Hidroelectrica. Vorbim despre tehnologii mature, cu rezultate pozitive confirmate şi cu aplicabilitate industrială. Efortul autorităţilor, şi al domnului ministru Virgil Popescu în special, de a pune împreună companii româneşti care să lucreze în interesul naţional, este salutar şi ar trebui replicat şi în cazul altor industrii", a menţionat preşedintele Hidroelectrica.
Hidroelectrica este interesată de diversificarea afacerilor către zona producţiei de hidrogen "verde", având deja în derulare proiectul Hidrogen Verde pe Dunărea Albastră, se precizează în comunicatul companiei.
De asemenea, Hidroelectrica este preocupată de dezvoltare şi pe zona de electromobilitate, precum şi de diversificarea portofoliului către producţia eoliană sau solară.
Hidroelectrica este lider în producţia de energie electrică şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional şi este o companie vitală pentru sectorul strategic, cu implicaţii în siguranţa naţională. Hidroelectrica are în exploatare un număr de 209 centrale hidroelectrice cu o putere instalată totalizând 6.482 MW. Societatea are, de asemenea, în portofoliu parcul eolian de la Crucea, ci o capacitate instalată de 108 MW. AGERPRES