Ministrul Educației: În ultimii 10 ani au picat 900.000 din 1,9 milioane de elevi care au dat bacalaureatul
Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat sâmbătă, la Iași, că în ultimii 10 ani au finalizat liceul 1,9 milioane de copii și aproape 900.000 dintre ei nu au luat examenul de bacalaureat.
"În ultimii 10 ani, au finalizat liceul 1,9 milioane de copii și aproape 900.000 dintre ei nu au luat examenul de bacalaureat. Dintre aceștia, 170.000 sunt pe filiera teoretică, 700.000 pe filiera tehnologică. Atunci, întrebarea simplă este ce facem cu filiera tehnologică. Este bine așa cum e bacalaureatul? Sunt elevii slab pregătiți? Noi oricum în momentul de față suntem în lucru cu planurile-cadru pentru învățământul liceal", le-a spus jurnaliștilor ministrul.
Pop a precizat că din 15 decembrie aceste planuri urmează să fie puse în dezbatere publică, după care vor fi rescrise programele școlare pentru anul viitor pentru învățământul liceal.
"Dar întrebarea rămâne aceeași: este bine organizat examenul de bacalaureat din perspectiva orientării școlare a elevului? Nu orientăm greșit elevii, în condițiile în care 700.000 dintre ei absolvenți de la liceele tehnologice nu sunt capabili să ia examenele de bacalaureat? N-am spus niciodată că toți absolvenții trebuie să ia examenul de bacalaureat, dar e un semnal, pentru că e vorba de aproape un milion de oameni care probabil au fost greșit orientați în activitatea școlară. Aici vorbim de bani publici și viitorul țării noastre", a afirmat ministrul Liviu Pop.
Întrebat despre intenția de a introduce o nouă sesiune de bacalaureat, ministrul Educației a răspuns că deja există trei sesiuni de bacalaureat.
"Discuția pe care încearcă să o poarte unii, văzând rezultatele bacalaureatului, este mutarea sesiunii din august în decembrie sau în februarie. Nu am spus că e o decizie și nici măcar o intenție de consultare la nivelul MEN. Nu vom lua o decizie până nu se va face o consultare în prealabil. Azi sunt trei sesiuni de bacalaureat. Nu e nimic nou. Important e cum așezăm aceste sesiuni. În primăvară e bacul olimpicilor, după care vine sesiunea din iulie și foarte repede cea din august. Eu cred că decizia trebuie luată atunci când vom avea argumentele", a explicat ministrul Educației.
AGERPRES/(A — autor: Daniela Malache, editor: Claudia Stănescu, AGERPRES, agerpres.ro)