Ungaria, membră a Uniunii Europene, a menţinut ceea ce numeşte „relaţii pragmatice” cu Moscova de la invazia Ucrainei, creând tensiuni cu unii aliaţi ai UE dornici să adopte o linie mai dură. De asemenea, Ungaria, care este dependentă în proporţie de 85% de gazul rusesc, se opune ferm ideii oricăror sancţiuni UE asupra importurilor de gaze ruseşti.
Astfel, ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, a subliniat purtătorul de cuvânt al MAE ungar, a fost însărcinat de către guvern să discute despre achiziţionarea suplimentară a circa 700 milioane metri cubi de gaze din Rusia, pe lângă volumele specificate în contractele pe termen lung privind cumpărarea de gaze naturale ruseşti.
În acest context, în timpul unei vizite la Moscova a ministrului Peter Szijjarto, acesta a transmis că, pentru a asigura siguranţa aprovizionării, Ungaria avea nevoie de încă 700 de milioane de metri cubi de gaz, pe lângă un acord de furnizare pe termen lung existent cu Rusia.
„Privind situaţia actuală a pieţei, vă place sau nu... fără surse ruseşti nu ar fi posibil să cumpăraţi încă 700 de milioane de metri cubi de gaz”, a spus Szijjarto, adăugând că se poartă discuţii cu Rusia despre achiziţiile suplimentare.
La rândul său, Lavrov a declarat că Rusia va lua în considerare cererea maghiară de a creşte achiziţiile de gaze.
Szijjarto a spus că depozitele de gaze din Ungaria au fost umplute la un nivel care acoperă puţin peste 27% din necesarul anual de consum al ţării.
„Scopul meu este să finalizez discuţiile cât mai curând posibil”, a adăugat el, reiterând că Ungaria doreşte o încetare a focului şi discuţii de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Acesta a purtat, de asemenea, discuţii cu vicepremierul rus Alexander Novak şi Denis Manturov, vicepremierul şi ministrul industriei şi comerţului al Rusiei, a anunţat guvernul rus într-un comunicat.
„Astăzi situaţia politică este destul de complicată, dar apreciem poziţia guvernului maghiar, care îşi apără constant interesele naţionale. Suntem hotărâţi să ne dezvoltăm în continuare relaţiile, inclusiv în sectorul energetic", a declarat Novak, potrivit comunicatului.
În baza unui acord de 15 ani cu gigantul energetic rus Gazprom (GAZP.MM), semnat anul trecut, Ungaria primeşte 3,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz pe an prin Bulgaria şi Serbia şi încă 1 miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria.
Szijjarto a declarat luni că Ungaria este în discuţii cu Rusia pentru redirecţionarea tuturor transporturilor sale de gaze în cadrul acordului de furnizare pe termen lung către conducta Turkstream care aduce gaze către Ungaria prin Serbia. Miniştrii nu au menţionat acest subiect la conferinţa de presă de joi.
Vizita ministrului ungar de externe la Moscova intervine la o zi după ce UE a cerut miercuri statelor membre să-şi reducă consumul de gaze cu 15% până în martie, ca măsura de urgenţă, în condiţiile în care preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că livrările ruseşti trimise în Europa prin Nord Stream 1 ar putea fi reduse în continuare sau chiar întrerupte.
Livrările de gaze ruseşti prin gazoductul Nord Stream 1 între Rusia şi Germania au fost reluate joi, după o întrerupere de zece zile.