Ministrul de externe de la Teheran anunţă repatrierea unui savant iranian acuzat de spionaj în SUA
Omul de ştiinţă iranian Sirous Asgari, deţinut de mai mulţi ani în SUA sub acuzaţia de furt de secrete industriale, dar achitat în cele din urmă, a părăsit teritoriul american la bordul unui avion care îl readuce în ţara sa, a anunţat marţi şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif, citat de AFP.
"O veste bună, un avion care îl transportă pe dr. Sirous Asgari a decolat din America. Felicitări soţiei şi familiei sale!", a scris Zarif pe contul său de Instagram.
În pofida achitării sale în noiembrie, Asgari, 59 de ani, a rămas încarcerat în SUA, aparent din motive legate de legea cu privire la imigrare. În 2016, acest cercetător la Universitatea de Tehnologie din Teheran a fost acuzat de furtul unor secrete industriale în cursul unei vizite academice în Ohio.
Omul de ştiinţă a declarat în martie cotidianului britanic The Guardian că poliţia pentru imigraţie americană îl deţine într-un centru de detenţie în Louisiana fără instalaţiile sanitare de bază şi îi refuză întoarcerea în Iran în pofida achitării sale.
Potrivit bazelor de date ale poliţiei de imigraţie accesibile, el ar fi în continuare deţinut în statul Mississippi.
Departamentul de Stat american nu a răspuns deocamdată unei cereri de a comenta anunţul acestei eliberări.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Moussavi, a anunţat luni că dosarul lui Asgari a fost închis în SUA şi că el se va întoarce foarte curând acasă.
Iranul şi SUA, aflate în stare conflictuală de decenii, îşi deţin încă reciproc mai mulţi cetăţeni şi au cerut recent eliberarea lor pe fondul pandemiei de COVID-19.
Iranul este ţară cea mai afectată în Orientul Mijlociu de această pandemie, cu peste 154.000 de contaminări şi aproape 8.000 de morţi. În străinătate, la fel ca în interiorul ţării, cifrele oficiale sunt suspectate de unii responsabili şi experţi că ar fi mult subestimate, notează AFP.
Din martie, circa 100.000 de deţinuţi în Iran, între care 1.000 de cetăţeni străini, au beneficiat de o permisie de ieşire cu scopul de a limita propagarea maladiei.
SUA sunt ţara cea mai afectată din lume de COVID-19, cu peste 1,8 milioane cazuri şi peste 105.000 de morţi.
Iranul, care deţine cel puţin cinci americani, a cerut recent un schimb global de prizonieri cu SUA, care deţin 18 iranieni, potrivit unei liste întocmite de AFP pe baza comunicatelor oficiale şi a informaţiilor de presă. AGERPRES