Ministrul de externe al Ungariei acuză UE de perturbarea livrărilor de petrol din Rusia
Ministrul de externe al Ungariei a declarat sâmbătă că decizia Comisiei Europene de a nu media în disputa privind blocarea livrărilor de petrol din Rusia către țara sa prin Ucraina sugerează că Bruxelles-ul se află în spatele întreruperii.
Ministrul de externe al Ungariei acuză UE de perturbarea livrărilor de petrol rus FOTO Shutterstock
Ungaria și vecina sa Slovacia protestează de când Ucraina a pus producătorul rus de petrol Lukoil pe o listă de sancțiuni în iunie, împiedicând petrolul acestei companii să treacă prin teritoriul ucrainean către rafinăriile slovace și maghiare, transmite Reuters.
Afirmația lui Peter Szijjarto din Ungaria, pe care a făcut-o fără a furniza dovezi, a venit la o zi după ce Comisia Europeană a refuzat o solicitare din partea Ungariei și Slovaciei ca aceasta să medieze între ele și Ucraina cu privire la sancțiuni.
„Faptul că Comisia Europeană a declarat că nu este dispusă să ajute la asigurarea aprovizionării cu energie a Ungariei și Slovaciei sugerează că ordinul a fost trimis de la Bruxelles la Kiev pentru a provoca provocări și probleme în aprovizionarea cu energie a Ungariei și Slovaciei”, a declarat Szijjarto la un festival politic conservator.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze comentariile lui Szijjarto.
Comisia, care a sprijinit Ucraina de la invazia Rusiei din 2022, a îndemnat în mod repetat țările UE să pună capăt dependenței lor de aprovizionarea cu energie de la Moscova. UE a impus sancțiuni asupra majorității importurilor de petrol rusesc.
Szijjártó a mai comentat că „mainstreamul liberalist” folosește cele mai selective metode pentru a încerca să suprime toate celelalte tendințe și toate celelalte moduri de gândire. „În ziua de azi, practic nu este un subiect că viața principalului candidat în cursa alegerilor prezidențiale din SUA a trecut milimetric pe lângă moarte. Acest lucru nu mai poate face titluri. Acest lucru se datorează și faptului că au încercat să minimalizeze o persoană conservatoare, pro-pace, care era împotriva curentului democratic”, a spus el.
„ (…) În acest mediu, Ungaria a reușit să păstreze și anul trecut cel mai important principiu al politicii externe și anume interesul național maghiar, și nu interesele externe în Ungaria”, a mai spus el, adăugând că aceasta reprezintă un fel de rezoluție împotriva curentului democrat internațional.
Vineri, un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că nu există indicii că sancțiunile impuse de Ucraina au pus în pericol aprovizionarea cu energie a Europei, deoarece petrolul rusesc a continuat să circule prin conducta separată Druzhba, care leagă, de asemenea, Rusia de Slovacia și Ungaria prin Ucraina.
Guvernul Ucrainei nu a răspuns imediat solicitării de a comenta declarația ungară de sâmbătă.
Slovacia și Ungaria sunt ambele țări UE care s-au opus ajutorului militar acordat de aliații occidentali Ucrainei în lupta împotriva invaziei lansate de Rusia în februarie 2022.
Ramura sudică a conductei traversează Ucraina și ajunge în Republica Cehă, Slovacia și Ungaria, fiind de ani de zile principala sursă de aprovizionare a rafinăriilor acestora.
Luna trecută, Szijjarto a făcut comentarii similare când a acuzat Comisia Europeană de șantaj în disputa petrolieră și a spus că poate „Bruxelles-ul, nu Kievul, care a inventat totul”.
Un oficial al guvernului ungar a declarat joi că compania petrolieră ungară MOL se află în stadiul final al discuțiilor pentru a stabili un sistem care să asigure fluxul de țiței din Rusia.
Sursa: adevarul.ro