Ministrul Apărării: Mă surprind declaraţiile preşedintelui; programele esenţiale de înzestrare au fost validate în CSAT

Ministrul Apărării: Mă surprind declaraţiile preşedintelui; programele esenţiale de înzestrare au fost validate în CSAT

Bucureşti, 17 apr /Agerpres/ - Ministrul Apărării, Gabriel Leş, îşi exprimă surprinderea faţă de declaraţiile lui Klaus Iohannis referitoare la programele de înzestrare, precizând că acestea au fost validate în CSAT, iar şeful statului, în calitate de comandant al Forţelor Armate şi preşedinte al Consiliului, este la curent cu stadiul fiecărui proiect în parte.

"Mai mult, liniile de mesaj ale domniei sale, deja binecunoscute dar din ce în ce mai greu de înţeles, sunt reiterate pe timpul unei dezbateri legate de poziţionarea Mării Negre în regiune şi acţiunile întreprinse de către Armata României pentru consolidarea Flancului Estic. Mă întreb, oarecum retoric, dacă acesta ar fi fost cadrul propice pentru lansarea a noi atacuri nejustificate asupra Guvernului României şi a uneia dintre instituţiile cu cea mai mare încredere în rândul românilor", a scris Gabriel Leş, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Apărării mai spune că, în faţa a numeroşi invitaţi din ţările aliate, diplomaţi, reprezentanţi ai mediului academic internaţional, preşedintele "foloseşte un mesaj destabilizator la adresa intereselor României şi face referire la Armata României în notă politică".

"Contribuţia naţională la creşterea credibilităţii aliate constă şi în alocarea unui nivel minim de două procente din PIB pentru Apărare începând cu anul 2017, în guvernarea PSD, pentru cel puţin 10 ani. Ţara noastră alocă unul dintre cele mai mari procente la nivel aliat, 35% pentru achiziţiile de tehnică nouă, fapt ce va contribui în final la consolidarea statutului României ca factor de stabilitate în regiunea Mării Negre", precizează Leş.

El subliniază că MApN nu are nimic de ascuns, mai ales când este vorba despre necesităţi operaţionale vitale pentru militarii români şi programe importante.

"După o perioadă îndelungată de subfinanţare cronică a Armatei României, readucerea capabilităţilor la standarde moderne, care să ne asigure relevanţa militară în regiune, cere efort, pragmatism, viziune şi, da!, solidaritate din partea tuturor factorilor de decizie. Putem alege, evident, să fim parte a soluţiilor sau, dimpotrivă, a problemelor. Vă asigur că, în ceea ce ne priveşte, atât la nivelul echipei de conducere a MApN, cât şi al întregului Guvern, facem tot ceea ce ne permite legea pentru a pune, cât mai rapid posibil, la dispoziţia militarilor noştri echipamentele moderne de care au nevoie pentru a asigura securitatea acestei ţări", mai afirmă Gabriel Leş.

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a atenţionat Guvernul şi Ministerul Apărării Naţionale să acţioneze "mult mai eficient" pentru realizarea programelor esenţiale de achiziţii strategice.

"România îşi ia în serios rolul de stat membru NATO, iar eu sunt ferm angajat încă de la începutul mandatului în susţinerea credibilităţii ţării noastre la nivel aliat. Ne respectăm angajamentele asumate în cadrul NATO. Suntem în al treilea an consecutiv în care alocăm 2% din PIB pentru Apărare, în baza acordului politic pe care l-am iniţiat la preluarea mandatului de preşedinte al României, în 2015, dar nu este suficient. Am spus-o şi o repet: atenţionez Guvernul României şi, mai ales, Ministerul Apărării să acţioneze mult mai eficient pentru realizarea programelor esenţiale de achiziţii strategice la care ne-am angajat, astfel încât să fie asigurată cheltuirea completă şi cu folos a sumelor alocate", a declarat şeful statului, la Palatul Cotroceni, la conferinţa "Întărirea Flancului Estic al NATO: Provocări şi strategii pentru coerenţa măsurilor din regiunea Mării Baltice şi a celor din regiunea Mării Negre".

Iohannis a subliniat că este în interesul României să îşi consolideze capabilităţile naţionale de apărare pentru ca cetăţenii să fie în siguranţă. AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!