Ministrul a arătat că a dispus la faţa locului să se continue şi să se mărească capacitatea de irigare acolo unde poate.
„Actul răspunderii guvernamentale m-a îndemnat să folosesc prima secundă de timp pentru a vedea la faţa locului ce se întâmplă. Motiv pentru care, după îndeplinirea formală a actului constituţional de a depune jurământul (..) spuneam că este necesar să văd la faţa locului ce se întâmplă, ştiind că în informările pe care le primeam de la instrituţiile de specialitate, seceta pedologică în România era şi este o realitate. Dar inginerul agronom trebuie să se ducă acolo şi să vadă care este suferinţa plantei. Din acest punct de vedere, am putut, de vineri după amiază până luni după amiază am putut să văd 10 judeţe, Călăraşi, Galaţi, Brăila, Vrancea, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Neamţ, Bacău, Buzău”, a spus ministrul Daea, potrivit News.ro.
Acesta a arătat că, la faţa locului s-au desprins trei concluzii principale, şi anume că toate culturile care sunt în sistem irigabil au o stare de vegetaţie corespunzătoare, şi, cu alte cuvinte, există perspectiva producţiei.
Petre Daea a mai spus că, pe suprafeţele în afara sistemului de irigaţii, sunt două situaţii distincte: un grad de afectare generat, pe areale mici, unde ploile nu au putut satisface pretenţia plantelor şi aici avem de-a face cu o compromitere totală în mod deosebit pentru culturile de primăvară: porumbul şi floarea soarelui, iar în alte zone sunt grade diferite de afectare.
„Am dispus la faţa locului, intrând în tiparul juridic pe care îl avem la dispoziţie, să continuăm şi să mărim capacitatea de irigare acolo unde putem efectiv, prin suplimentarea de agregate, în aşa fel încât să creăm niveluri de exploatare pentru a putea împinge apa şi a ajunge la rădăcina plantei”, a afirmat Daea.