Ministrul Agriculturii: România poate exporta carne de vită în Turcia; două unități au fost validate de experții turci

Ministrul Agriculturii: România poate exporta carne de vită în Turcia; două unități au fost validate de experții turci

România poate exporta carne de vită în Turcia, după validarea celor două unități de abatorizate din județele Călărași și Bistrița-Năsăud de către specialiștii turci, în condițiile în care, din momentul aderării la Uniunea Europeană (UE), nu a avut acces pe această piață, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

"De când suntem în Uniunea Europeană nu am exportat bovine vii și carne de vită în Turcia pentru că s-a opus masiv deschiderii pieței către UE din cauza encefalopatiei spongiforme bovine (ESB), cunoscută drept boala vacii nebune. Recent, în contextul demersurilor pentru aderare, Turcia și-a revizuit punctul de vedere și a deschis exporturile pentru câteva state din UE. România a reușit, după un tur de forță, să obțină și de la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) statutul de țară cu risc scăzut la ESB", a precizat ministrul Agriculturii.

Acesta susține că redeschiderea comerțului cu bovine și carne de vită în Turcia a survenit și în urma negocierilor purtate cu omologul turc, Faruk Çelik, precum și a diligențelor întreprinse de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pe lângă instituția similară din Turcia. Astfel, în urma unei misiuni de audit desfășurată în perioada 3-7 octombrie 2016 de către specialiști din Ministerul Agriculturii, Alimentației și Creșterii Animalelor din Republica Turcia, au fost validate primele unități de abatorizare pentru bovine ce pot exporta carne de vită.

În context, Irimescu consideră că trebuie schimbată puțin politica MADR pe acest segment pentru încurajarea producătorilor să îngrașe vițeii până la o greutate optimă, pentru că aduce mai multă plusvaloare la export.

"Trebuie să schimbăm un pic politica ministerului pe acest segment, să dăm stimulentul pentru viței în două etape, adică ceva dacă l-a dus la 300 de kilograme și încă o plată dacă ajunge la 600 de kilograme. Trebuie să încurajăm oamenii să nu mai vândă viței. Este important să creăm un mecanism ca să stimulăm oamenii să țină vițelul până la greutatea optimă", a adăugat ministrul Agriculturii.

Șeful MADR speră ca în perioada următoare să poată finaliza toate demersurile oficiale pentru reluarea exporturilor de ovine vii pe piața turcă, întrerupte din 2003, deoarece prețul este de 2-3 ori mai mare decât pe piața internă și există un mare interes pentru bovine și ovine în Turcia.

Potrivit datelor ANSVSA, unitățile care au obținut validarea specialiștilor turci pentru export de carne de vită sunt Maria Trading din județul Călărași și Agro-Invest Prod din Bistrița Năsăud.

La 1 iunie 2016, România avea 2,08 milioane de capete de bovine, în creștere cu 0,2% față de perioada similară din 2015.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 VIDEO Cu România asta ce facem oameni buni, o anulăm și pe ea, ca să iasă cum trebuie?