Ministrul german al alimentaţiei şi agriculturii, Cem Özdemir, a avertizat cu privire la noi creşteri ale preţurilor la alimente şi a cerut mai mult ajutor pentru gospodăriile cu venituri mici. Despre acest subiect, el a vorbit într-un interviu publicat joi cu ziarul Der Tagesspiegel în ajunul unei conferinţe internaţionale despre alimentaţie care va avea loc vineri la Berlin.
Özdemir a explicat că „vârful preţurilor la alimente nu a fost încă atins”. Mulţi producători, spune el, trebuie acum să cheltuiască mai mulţi bani pe energie şi să transmită costurile către clienţi. Astfel, gospodăriile cu venituri mici au nevoie de „beneficii suplimentare direcţionate”. În acest sens, ministrul a cerut eliminarea TVA la fructe şi legume, aşa cum cer organizaţiile publice.
„Cred că acest lucru este corect, deoarece cheltuielile consumatorilor joacă un rol important, în special în rândul celor săraci, şi pentru că vor promova, de asemenea, o alimentaţie sănătoasă”, a spus Ozdemir. „Cu toate acestea, mă tem că în prezent nu există o majoritate în guvern pentru acest lucru”, a adăugat el. În efortul de a aborda problemele legate de aprovizionarea globală cu cereale, Özdemir a făcut campanie la nivelul Uniunii Europene pentru a renunţa la schimbarea obligatorie a rotaţiei culturilor din acest an şi pentru a permite recultivarea grâului. Potrivit estimărilor ştiinţifice, „numai în Germania ar putea fi produse până la 3,4 milioane de tone de grâu”, a explicat ministrul.
În luna mai, inflaţia în Germania s-a ridicat la un record de 7,9%. Ultima dată când s-a observat un nivel atât de ridicat a fost în iarna anilor 1973-1974, când preţul petrolului a crescut brusc ca urmare a crizei globale din acel moment.