Ministru scoțian: Românii muncesc din greu, iar integrarea lor în societatea scoțiană trebuie încurajată
Românii muncesc din greu, iar integrarea lor în societatea scoțiană trebuie încurajată, a declarat ministrul scoțian pentru Relații Externe și Dezvoltare Internațională, Humza Yousaf, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, ce a efectuat o vizită în Scoția în perioada 2-3 octombrie, informează un comunicat postat luni pe pagina de internet a Ambasadei României în Regatul Unit.
Humza Yousaf s-a axat pe perspectivele cooperării economice dintre România și Scoția, proiecte sociale și culturale, situația comunității românești sau posibilitatea înființării unor consulate onorifice la Aberdeen și Glasgow, se arată în comunicatul citat.
Demnitarul scoțian a arătat că marea majoritate a străinilor veniți în Scoția reprezintă o valoare adaugată pentru cultura și economia locală și a apreciat că 'românii muncesc din greu, iar integrarea lor în societatea scoțiană trebuie încurajată'. Ministrul Humza Yousaf a menționat apreciativ activitatea șefului Biroului Consular al României, Mihai Delcea, remarcând că acesta este 'unul dintre cei mai dinamici și eficienți consuli din Edinburgh'. S-a arătat dornic să participe la manifestări culturale ale comunității românești și a exprimat interes pentru dezvoltarea schimburilor economice dintre România și Scoția. În contextul susținerii, de către Guvernul scoțian, a unor evenimente de promovare a oportunităților de afaceri cu state din Europa Centrală și de Est, seria de acțiuni ar putea debuta cu un eveniment dedicat României, mai menționează comunicatul.
Cu ocazia vizitei în Scoția, ambasadorul Ion Jinga a mai avut întrevederi primarul orașului Aberdeen, George Adam, prorectorul Universității Edinburgh, profesorul Stephen Hillier, șeful grupului pentru dezvoltare economică din cadrul Camerei de Comerț Edinburgh, Graham Carnie, precum și cu reprezentanți ai comunității românești din Scoția.
În cadrul întâlnirii cu primarul orașului Aberdeen, George Adam, care este și reprezentant al Reginei la Aberdeen, a fost abordată situația comunității românești din zonă, promovarea legăturilor economice și comerciale cu România prin implicarea autorităților locale și a Camerei de Comerț Britanico-Române, cooperarea culturală și redeschiderea Consulatului Onorific al României la Aberdeen. Consulatul Onorific deschis în anul 2008 și-a încetat activitatea în 2011, odată cu plecarea din localitate a titularului postului.
În Scoția trăiesc aproximativ 10.000 români, dintre care în jur 2.000 în Edinburgh, 5.000 în Glasgow și 1.200 în Aberdeen, iar numărul studenților români în universitățile scoțiene este de circa 800.
AGERPRES