Ministerul ucrainean al Apărării: Rusia concentrează forţe în Insula Şerpilor
Rusia încearcă să-şi sporească prezenţa militară în Insula Şerpilor pentru a bloca comunicaţiile maritime ale Ucrainei, a declarat joi într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, citat de agenţia de presă Unian.
Ameninţarea atacurilor cu rachete de croazieră din Marea Neagră asupra unor instalaţii militare şi civile din Ucraina persistă în continuare, a subliniat el.
"În zona de operaţiuni din Marea Neagră, ocupanţii iau măsuri pentru a-şi creşte prezenţa militară în Insula Şerpilor, iar în teritoriile ocupate din Ucraina pun în aplicare tactici de teroare împotriva populaţiei civile", a menţionat purtătorul de cuvânt citat.
Potrivit acestuia, scopul creşterii prezenţei ocupanţilor în Insula Şerpior este blocarea căilor maritime ale Ucrainei.
"Inamicul îşi consolidează de asemenea sistemul de apărare antiaeriană pe coasta de vest a peninsulei Crimeea, în special, în zona localităţii Cernomorskoe, capul Tarhankut, unde a fost desfăşurată o baterie de rachete S-300 ca parte a trei posturi de comandă", a indicat el.
Cele mai intense acţiuni ale trupelor ruse se înregistrează la ora actuală în direcţiile Slobojansk şi Doneţk, a afirmat Motuzianik.
În zona Insulei Şerpilor, la 140 km de Odesa, luptele continuă. Rusia încearcă să-şi întărească garnizoana slab apărată care staţionează acolo, anunţase miercuri Ministerul britanic al Apărării.
Ministerul rus al Apărării declarase anterior că a reuşit să dejoace planurile ucrainene privind recucerirea Insulei Şerpilor în ajunul zilei de 9 mai, dată la care Rusia a marcat ziua victoriei împotriva Germaniei naziste, provocându-i pierderi grele, conform media de stat ruse.
Ucraina a anunţat la rândul său succese repurtate în zona insulei, postând videoclipuri cu distrugerea de tehnică militară rusă, corvete şi instalaţii terestre.
Expertul militar ucrainean Oleg Jdanov consideră Insula Şerpilor drept cheia pentru deschiderea unui al doilea front de către Rusia, notează publicaţia ucraineană Segodnia.
"Rusia încearcă să utilizeze Insula Şerpilor ca pe un avanpost pentru debarcarea unui desant maritim în Basarabia" (sud-vestul regiunii Odesa), a declarat Jdanov într-o intervenţie miercuri la postul de televiziune Ukraina 24.
Jdanov consideră că Rusia va încerca să instaleze în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă de acţiune care să înlocuiască crucişătorul "Moskva" pentru acoperirea aeriană a escadrei Flotei ruse din Marea Neagră.
Atunci, ei vor avea şansa de a ajunge la o distanţă foarte apropiată de ţărm pentru a putea efectua debarcarea, spune el.
Jdanov a adăugat ca, în acest caz, ruşii ar putea să încerce să ajungă prin sudul Basarabiei la graniţa cu Republica Moldova şi să-şi întărească gruparea militară de acolo (din Transnistria).
Media ucrainene au anunţat joi avarierea unei noi nave ruse în Marea Neagră. Potrivit postului de televiziune ucrainean Kanal 24, care citează surse din serviciile secrete de la Kiev, ar fi vorba de o navă de sprijin logistic din proiectul 23120. Rusia ar dispune doar de două astfel de nave - Vsevolod Bobrov şi Elbrus - însă deocamdată nu se ştie care dintre ele a fost avariată.
Conform informaţiilor preliminare, în noaptea de miercuri spre joi, o navă din proiectul 23120 se îndrepta spre Insula Şerpilor. Dintr-un motiv necunoscut, un incendiu a izbucnit la bordul acesteia, potrivit canalului de televiziune citat.
Ulterior, a avut loc o operaţiune de salvare a echipajului. La miezul nopţii, nava grav avariată a încercat să ajungă la Sevastopol. Se pare că a reuşit să ancoreze în port.
Una dintre cele mai grave pierderi ale Rusiei în războiul din Ucraina a fost scufundarea crucişătorului de rachete 'Moskva', nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră, la 13 aprilie. În timp ce partea ucraineană susţine că a scufundat nava rusă cu două rachete antinavale Neptun, partea rusă evocă un incendiu, care a dus la explozii.
De teama reeditării scenariului cu "Moskva", comandamentul rus a dispus mutarea navelor la o distanţă sigură pentru a nu putea fi lovite de rachetele ucrainene, potrivit Kanal 24. AGERPRES