Ministerul Turc al Energiei a emis marţi o declaraţie în care îşi exprimă speranţa că dezacordurile apărute între Akkuyu Nuclear, care construieşte prima centrală nucleară din ţară, Akkuyu, şi antreprenorul general turc, nu vor afecta implementarea celui mai important proiect energetic al ţării.
Ministerul şi-a exprimat speranţa că primul reactor al centralei nucleare va fi pus în funcţiune în 2023.
Potrivit presei turce, Akkuyu Nuclear a anulat contractul cu antreprenorul general pentru construcţia centralei nucleare, compania locală Titan 2-IC Ictas. Firma turcă şi-a anunţat intenţia de a contesta în instanţă decizia companiei ruse.
„Ministerul nostru, pe fundalul protestelor publice în legătură cu dezacordurile care au apărut între Akkuyu Nuclear şi consorţiul Titan 2-IC Ictas, a luat iniţiativele necesare”, se spune în comunicat. Conform acestuia, Ministerul Turc al Energiei este în favoarea protejării drepturilor participanţilor la proiect şi a implementării sale în timp util. „Sperăm că primul reactor al centralei nucleare, aşa cum este prevăzut de proiect, va fi pus în funcţiune în 2023”, a spus Ministerul Energiei din Turcia.
Anastasia Zoteeva, directorul general al Akkuyu Nuclear, a declarat mai devreme că realizarea primei unităţi energetice a CNE Akkuyu, în ciuda schimbării antreprenorului general, va fi finalizată în 2023.
Despre proiect
CNE Akkuyu este prima centrală nucleară aflată în construcţie în Turcia. Proiectul este implementat pe baza unui acord interguvernamental încheiat între Federaţia Rusă şi Turcia în 2010. Este finanţat integral de partea rusă. Corporaţia de Stat „Rosatom” este acţionarul majoritar al companiei „Akkuyu Nuclear”, care şi-a asumat obligaţii pentru proiectarea, construcţia, întreţinerea, exploatarea şi dezafectarea centralei.
Proiectul prevede construirea a patru unităţi de putere cu reactoare VVER de generaţie 3+ proiectate în Rusia. Capacitatea fiecărei unităţi CNE va fi de 1.200 MW. Odată pusă în funcţiune şi adusă la capacitate maximă, centrala nucleară Akkuyu va genera aproximativ 35 de miliarde de kilowaţi-oră pe an.