Ministerul Sănătății: Un control a relevat că la SCJU Craiova se mai foloseau produse Hexi Pharma
În spitalele din țară și în 11 spitale bucureștene nu se mai folosesc produse Hexi Pharma, după cum a reieșit în urma unui control inopinat dispus de Inspecția Sanitară de Stat, însă în cursul verificărilor s-a constatat că Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova mai utiliza un număr redus de produse ale acestei firme, suplimentând însă măsurile de curățenie și autocontrol.
Controalele au fost efectuate în urma apariției în presă a unor suspiciuni legate de folosirea produselor Hexi Pharma în Spitalul Județean de Urgență Suceava, a informat Ministerul Sănătății într-un comunicat transmis AGERPRES.
"La Spitalul Județean de Urgență Suceava, controlul a arătat că flaconul care apărea pe o înregistrare video conținea, în fapt, produsul Aniosyme DD1. Pentru că produsul fusese cumpărat (nu și produs) de la Hexi Pharma, logo-ul companiei se găsea pe flacon", a precizat MS.
La Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, controlul a relevat că mai există un număr redus de produse Hexi Pharma folosite în activitatea curentă.
"Motivul este dat de faptul că, pentru anumite produse biocide, nu a fost găsit un înlocuitor similar în stocul de la furnizori care să îndeplinească cerințele cantitative ale spitalului. În data de 2 iunie au fost semnate contractele cu furnizorii care au câștigat licitația pentru înlocuirea majorității produselor Hexi Pharma. În aceeași zi au fost emise și comenzile pentru marfă. Pentru a preveni apariția de infecții nosocomiale în aceste condiții, Serviciul pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor Nosocomiale din spital a luat măsuri suplimentare de curățenie și autocontrol în toate zonele unde produsele s-au mai folosit", a precizat ministerul.
La Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, pe secțiile de Obstetrică-Ginecologie și ORL, au fost găsite două flacoane de produse Hexi Pharma desigilate, dar neutilizate. Ambele recipiente au fost ambalate, sigilate și scoase de pe secții.
"În București au fost controlate până în prezent 11 spitale. La niciunul dintre acestea nu s-a constatat folosirea produselor Hexi Pharma. Restul de spitale din București sunt în curs de controlare, operațiunea se întinde însă pe o durată mai mare, dată fiind amploarea controalelor care conțin și alte tematici pe lângă aceasta. În restul spitalelor din țară nu se folosesc produsele Hexi Pharma", a precizat Ministerul Sănătății.
Pe 12 mai, Ministerul Sănătății a recomandat suspendarea utilizării produselor Hexi Pharma. Orice utilizare după această dată cade în răspunderea managementului spitalelor.
AGERPRES