Ministerul Sănătății anunță încetarea epidemiei de rujeolă la nivel național
Epidemia a fost declarată în decembrie 2023, în urma creșterii alarmante a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie. La acea dată erau aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.
În județul Mureș există cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă FOTO: Arhivă
Încetarea epidemiei de rujeolă s-a făcut printr-un ordin al ministrului Sănătății (nr. 4.322/2024), publicat marți, 27 august 2024, în Monitorul Oficial.
Potrivit Institutuli Național de Sănătate Publică (INSP), săptămâna trecută (19-25 august) a fost raportate 457 de noi cazuri de infectare și niciun deces. Numărul total de cazuri a ajuns la 23.690 în 25 august (de la 1 ianuarie 2023, începutul perioadei de supraveghere), fiind raportate și 21 de decese.
Cea mai mare incidență a cazurilor de rujeolă este în județele Brașov (382,8 de cazuri la 100.000 de locuitori), Alba (301,9) și Călărași (274,5). La polul opus, cele mai mici incidențe au fost înregistrate în Vaslui (11,2/100.000 locuitori), Mehedinți (12,5 cazuri, 5,7/100.000) și Bihor (20,6/100.000).
Ministerul Sănătății a declarat în decembrie epidemie de rujeolă în România, în urma creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri. „Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă”, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.
Ce este rujeola și cum se manifestă
Potrivit Centrului European de prevenție și Control a bolilor (ECDC), rujeola este o boală virală acută, extrem de contagioasă. Infecțiozitatea este aproape de 100% la persoanele susceptibile și în epoca pre-vaccin rujeola ar afecta aproape fiecare individ în timpul copilăriei.
Imunizarea a redus dramatic incidența rujeolei în Europa, dar, în ciuda acoperirii generale ridicate a imunizării, rujeola continuă să provoace focare frecvente. Rujeola rămâne una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor la nivel global.
Boala se răspândește ușor prin tuse, strănut sau atingerea suprafețelor contaminate. Persoanele infectate sunt contagioase cu câteva zile înainte de apariția simptomelor. Boala debutează cu febră ușoară până la moderată, adesea însoțită de tuse persistentă, curgerea nasului, ochi inflamați, durere în gât și apariția petelor Koplik (pete mici albe care apar în gură).
Simptomele pot dura 2-3 zile și sunt urmate de apariția unei erupții de pete roșii la nivelul pielii. Acestea apar la nivelul feței și se extind apoi pe brațe și trunchi, apoi pe coapse și picioare. În același timp, febra crește brusc.
Sursa: adevarul.ro