Ministerul Muncii a publicat graficul după care vor creşte pensiile. În ce lună vor fi încasate primele sume mărite

Ministerul Muncii a publicat graficul după care vor creşte pensiile. În ce lună vor fi încasate primele sume mărite

După ce s-a finalizat, prin Casa Națională de Pensii Publice, recalcularea pensiilor din sistemul public, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunţat duminică faptul că o parte dintre beneficiari vor primi pensiile mai mari începând chiar din această lună, în timp ce restul, din ianuarie 2025, scrie Adevărul.

Anunţul care precizează că peste 82% dintre pensionarii din sistemul public vor beneficia de o creștere a pensiei începând din septembrie a fost postat de ministerul de resort pe Facebook.

„Concret, peste 3,8 milioane de pensionari vor avea o majorare a pensiei din septembrie 2024, media de creștere fiind de 26,65%. Această creștere se adaugă indexării de 13,8% aplicată la 1 ianuarie 2024 tuturor pensiilor, rezultând într-o creștere cumulată de peste 40% pentru cei mai mulți dintre pensionari în acest an”.

De asemenea, reprezentanţii ministerului ţin să precizeze că nicio pensie sau indemnizaţie socială pentru pensionari nu va scădea, chiar dacă în decizia de recalculare este înscrisă o sumă mai mică faţă de ultima pensie încasată, respectiv cea din luna august.

„Subliniem că NICIO PENSIE NU SCADE. Chiar dacă în decizia de recalculare primită recent apare o sumă mai mică decât pensia din luna august 2024, se menține cuantumul cel mai favorabil, adică pensia în plată.

Pentru cei care beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari, dacă decizia de recalculare indică o valoare mai mică de 1.281 de lei, aceștia vor continua să primească suma de 1.281 de lei”, scrie pe pagina Ministerului Muncii.

Unele pensii cresc începând cu luna septembrie. Foto Facebook/Ministerul Muncii
Unele pensii cresc începând cu luna septembrie. Foto Facebook/Ministerul Muncii

Potrivit Legii 360/2023, atunci când s-a realizat recalcularea s-au avut în vedere trei factori esenţiali, şi anume contributivitatea, stabilitatea şi punctele asimilate.

„Recalcularea pensiilor s-a realizat pe baza a trei componente esențiale: punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele asimilate. Punctele de contributivitate, determinate de valoarea contribuțiilor plătite pe parcursul carierei, au avut cea mai mare influență asupra cuantumului final al pensiei.

Scopul Legii 360/2023 a fost recalcularea pe contributivitate și predictibilitatea pentru stagiile complete de cotizare care să asigure sustenabilitatea sistemului public de pensii”, explică specialiştii.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „O femeie adevărată!” / Imaginile cu Andreea Bănică în bikini la 46 de ani fac furori printre fani

2 Foarte interesante amănunte...

3 Apar primele amănunte în cazul misterioaselor explozii ale pagerelor din Liban / Cine a pus totul la cale și cum a fost executat planul

4 Operațiunea secretă care va schimba lumea

5 Ce urmează să se întâmple? / SUA trimit în România noi echipamente și un contingent de forțe speciale, unitatea de elită a Armatei americane