Ministerul Mediului: Ordinul privind derogările la vânătoarea de urs, lup și pisică sălbatică este susținut de un studiu de specialitate

Ministerul Mediului: Ordinul privind derogările la vânătoarea de urs, lup și pisică sălbatică este susținut de un studiu de specialitate

Ordinul de ministru privind derogările acordate la vânătoarea de urs, lup și pisică sălbatică este susținut de un studiu anual de evaluare a efectivelor populațiilor de carnivore mari din România iar lansarea sa în dezbatere publică reprezintă un mod transparent de a guverna, precizează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), într-un comunicat remis AGERPRES, ca reacție la punctul de vedere transmis în mass-media de către WWF-România, pe acest subiect.

"Ordinul este supus dezbaterii publice, prin urmare, prin însuși rolul unui astfel de proces deschis și transparent, orice opinie sau observație face ca întregul demers să capete consistență și să conducă spre un act îmbunătățit și public. Ordinul la care mass-media face referire este unul care este emis an de an, din 2007 încoace, în conformitate cu Directiva Habitate a Uniunii Europene. Anul trecut, de exemplu, prin Ordin au fost acordate 540 de derogări pentru exemplarele de urs, 598 pentru exemplarele de lup și 496 pentru exemplarele de pisică sălbatică. Exemplul poate continua și cu derogările stabilite pentru anul 2014-2015, astfel: 550 (urs), 520 (lup) și 440 (pisică sălbatică). Ceea ce este cu totul nou în acest an, este faptul că pentru prima dată Ministerul Mediului a pus în consultare publică un astfel de ordin, în spiritul transparenței ca formă de a guverna", se arată în comunicatul citat.

Potrivit ministerului de resort, documentul supus dezbaterii deschise este susținut de un studiu anual de evaluare a efectivelor populațiilor de carnivore mari din România realizat printr-un acord cu ICAS Brașov, Universitatea Transilvania Brașov și Fundația Carpați, prin măsurători în teren, evaluarea zonelor vulnerabile la carnivorele mari și alți indicatori care vizează siguranța cetățenilor, starea de conservare a speciilor, dar și echilibrul acestora.

"În plus, tot în premieră, Ministerul Mediului a organizat un grup de lucru care să analizeze studiul ICAS și să formuleze observații și propuneri pe marginea acestuia. Atât Ordinul, cât și observațiile grupului de lucru au fost înaintate, conform procedurii, Academiei Române, cel mai înalt for de știință și cercetare fundamentală. În final, precizăm că Directiva Habitate permite tuturor țărilor UE derogări în scopul prevenirii unor pagube importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice, fermelor, pădurilor, exploatațiilor piscicole, apelor și altor bunuri, fie în interesul sănătății și securității publice sau în scop de cercetare științifică și educație etc.", menționează Ministerul Mediului.

De asemenea, ministerul subliniază faptul că înțelege "empatia publică a celor care au acces doar la informații care sugerează 'un măcel' împotriva animalelor sălbatice din România", însă "prin demersurile sale de constituire a grupului de lucru, implicare a mediului academic și consultare a publicului larg dorește să se asigure că măsurile derogatorii nu sunt în detrimentul menținerii speciilor".

"Această dezbatere este și un prilej de identificare a posibilelor alternative acceptabile precum dezvoltarea de programe prin AFM pentru susținerea comunităților vulnerabile la carnivore mari (finanțarea gardurilor electrice), dezvoltarea unor baze genetice care să furnizeze informații mult mai precise, elaborarea de planuri naționale pentru speciile de carnivore mari, finanțarea unor studii cu aplicabilitate pe o perioadă mai mare de timp care să reflecte mai exact o analiză între sporul natural și cotele de recoltare, astfel încât menținerea speciilor să fie într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor de dezvoltare", susține Ministerul Mediului.

Organizația de mediu WWF-România a atras atenția, miercuri, într-o postare de pe propria pagină de Internet, asupra faptului că România are "un sistem de raportare și administrare în care vânătorii numără, gestionează, împușcă și fac profit de pe urma animalelor sălbatice", situație care "va genera erori grave".

Activiștii de mediu sunt nemulțumiți de Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) aflat în dezbatere publică până pe 30 septembrie, referitor la cotele de vânătoare pentru urși, lupi și pisici sălbatice, act normativ care prevede împușcarea a 552 de urși, 657 de lupi și 482 de pisici sălbatice.

Potrivit WWF-România, cotele sunt propuse în condițiile în care ministerul acceptă parțial argumentarea unui studiu de specialitate realizat de către un colectiv al Facultății Transilvania din Brașov.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

5 Care o fi faza cu știrea asta?