Ministerul Justiției sprijină angajații săi în legătură cu proiectul salarizării unitare

Ministerul Justiției sprijină angajații săi în legătură cu proiectul salarizării unitare

Ministerul Justiției își reafirmă sprijinul pentru proprii angajați, în special pentru felul în care urmează să fie remunerat personalul auxiliar și conex din cadrul instanțelor de judecată și al Parchetelor, al direcțiilor de specialitate și aparatului central al instituției.

Potrivit unui comunicat de presă, MJ a transmis Ministerului pentru Relația cu Parlamentul și Ministerului Muncii propunerile referitoare la proiectul legii salarizării unitare supus dezbaterii în Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a luat act de nemulțumirile exprimate în spațiul public de grefieri, dar și de specialiștii în IT din domeniul Justiției, care sunt îngrijorați de o scădere a salariilor cu până la 50% de la începutul anului 2018.

"Salarizarea informaticienilor din justiție a fost o preocupare constantă a Ministerului Justiției, în contextul în care informatizarea justiției a reprezentat un punct esențial pentru reformarea și modernizarea sistemului judiciar și pentru celerizarea și asigurarea calității actului de justiție. Activitățile curente ale specialiștilor IT din Justiție presupun gestionarea unei infrastructuri complexe, furnizând servicii atât personalului din justiție — de ex. email, internet, securitate cibernetică, aplicații de specifice (ECRIS, STATIS, aplicații financiar-contabile, gestiunea bazelor de date, administrarea sistemelor de videoconferință utilizate în audierea martorilor sub acoperire sau deținuților, precum și în comisiile rogatorii cu instanțe din alte țări, administrarea sistemelor informatice integrate de înregistrare a ședințelor de judecată — SIIISJ), infrastructura IT locală, dar și publicului larg (ex. site-uri și portaluri WEB ale instituțiilor din Justiție, INFODOSAR)", declară sursa citată.

MJ arată că parcul tehnic administrat de cei aproximativ 500 de specialiști IT din Justiție (instanțe de judecată și parchete) numără peste 45.000 de echipamente IT (stații de lucru, servere, periferice, echipamente de stocare a datelor și echipamente de comunicații).

Tudorel Toader a solicitat, în scris, tuturor președinților curților de apel, nivelul de salarizare și baza legală pentru stabilirea salariilor în vederea asigurării unei remunerații egale la nivel de țară.

De asemenea, MJ a semnalat și problemele legate de salarizarea personalului auxiliar de specialitate transmise de sindicatele reprezentative. Dacă în anii 2000, salariul unui grefier ajungea la 80% din cel al unui magistrat, în prezent, procentul este de 25-30%.

"Se propune corectarea grilei, astfel încât salariul de bază al grefierului cu studii superioare cu gradul I și vechime maximă să fie plasat la nivelul grefierului șef serviciu, adică un coeficient de 3,79, urmând ca în jos să fie corectate corespunzător celelalte salarii și ceilalți coeficienți", transmite MJ.

În plus, Ministerul Justiției și-a exprimat disponibilitatea de a fi prezent la lucrările și dezbaterile Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților pentru a fi în măsură să susțină propunerile de îmbunătățire și corectare a proiectului, astfel încât să se evite contestațiile și interpretările ulterioare.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...