Ministerul Justiției: Evaluarea GRECO arată că România a realizat un progres semnificativ în anul 2022

Ministerul Justiției: Evaluarea GRECO arată că România a realizat un progres semnificativ în anul 2022

Ministerul Justiției a transmis într-un comunicat de presă că raportul GRECO subliniază că România a realizat un progres semnificativ în 2022, argumentând că actualul nivel de conformitate al țării nu mai este „global nesatisfăcător”, cum era în 2021.

Ministerul Justiției FOTO Inquam Photos / George Călin

Ministerul Justiției FOTO Inquam Photos / George Călin

Raportul Grupului de State împotriva Corupției (GRECO) publicat astăzi subliniază că, în anul 2022, în ceea priveşte implementarea recomandărilor făcute, România a realizat un progres semnificativ față de anul 2021. Per total, 10/18 recomandări cu privire la prevenirea corupției membrilor Parlamentului, procurorilor și judecătorilor au fost apreciate ca implementate satisfăcător sau tratate de o manieră satisfăcătoare”, arată un comunicat de presă al Ministerului Justiției.

Ministerul a mai susținut: <<concluzia generală cu privire la România a fost aceea că actualul nivel de conformitate al României nu mai este „global nesatisfăcător”, așa cum era în anul 2021, deoarece România a implementat satisfăcător sau a tratat într-o manieră satisfăcătoare 7 din 13 recomandări cuprinse în raportul de evaluare aferent rundei a patra și 3 din 5 recomandări din Raportul follow-up la Raportul ad-hoc>>.

De asemenea, potrivit sursei citate, raportul GRECO „punctează faptul că adoptarea de către Senat, la data de 17 octombrie 2022, a noii Legi privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a noii Legi privind organizarea judiciară şi a noii Legi privind Consiliul Superior al Magistraturii şi promulgarea lor la data de 15 noiembrie 2022, de către Preşedintele României, reprezintă paşi înainte importanţi, care trebuie să fie urmaţi de un număr de măsuri de implementare”.

Astfel, potrivit sursei citate, este remarcat faptul că „au fost depuse eforturi pentru creşterea rolului Consiliului Superior al Magistraturii şi Inspecţiei Judiciare ca răspuns la riscurile de integritate a judecătorilor şi procurorilor prin, inter alia, formare şi acces la informaţii”, dar și pentru stabilirea „noii legislaţii pentru judecători şi procurori pentru a le asigura independenţa”.

Potrivit ministerului, „referitor la Recomandarea xiii – procedura de numire şi revocare a procurorilor în/din funcţii de conducere, cu excepţia procurorului general, apreciată în anul 2021 ca neimplementată, în decembrie 2022 a fost calificată ca parţial implementată, GRECO recunoscând faptul că procedura de numire a fost făcută mai transparentă şi au fost stabilite criterii pentru numirea şi revocarea procurorilor în/din funcţiile cele mai înalte din parchet”.

Modificări legislative importante în Justiție

Trecerea anului 2022 a adus schimbări importante în domeniul Justiție, după ce Parlamentul a adoptat mai multe modificări legislative. Totodată, la începutul anului 2023 și-a început activitatea noul CSM, care are doar câțiva membri vechi rămași.

Ministerul Justiției a declanșat la începutul anului trecut procedurile de numire pentru marile parchete, iar Parlamentul va modifica legislația penală. Puterea trebuie să modifice Codul Penal și cel de Procedură Penală, fapt reamintit de Comisia Europeană odată cu ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). Modificarea celor două coduri penale și punerea în acord cu deciziile Curții Constituționale, reprezintă un obiectiv în cadrul Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Proiectele au trecut de Guvern pe 28 decembrie, iar acum au fost înaintate Parlamentului pentru dezbatere și vot.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...