Ministerul Justiţiei, despre condamnaţii români refugiaţi în Italia: A fost transmisă o scrisoare pentru deblocare

Ministerul Justiţiei, despre condamnaţii români refugiaţi în Italia: A fost transmisă o scrisoare pentru deblocare

Ministerul a făcut mai multe precizări în contextul în contextul controverselor privind condamnații români care au fugit în Italia și care nu au fost predați României, anunțând transmiterea unei scrisori omologului italian pentru inițierea unor discuții privind deblocarea cazurilor.

FOTO Arhivă Adevărul

FOTO Arhivă Adevărul

Ministerul Justiţiei a transmis într-un comunicat de presă că „a luat act de măsurile dispuse de autorităţile judiciare italiene, respectiv modalitatea de interpretare și aplicare a dreptului unional”, precizând că „având în vedere poziția constituțională a Ministerului Justiției, de respectare a independenței magistraților, nu se pot emite aprecieri cu privire la dispozițiile vreunei instanțe, atât române, cât și străine”.

Totodată, conducerea Ministerului a precizat că în 2020 COM a deschis o procedură de infringement împotriva Italiei, care vizează aplicarea deciziei cadru privind mandatul european de arestare, informând că „implementarea și aplicarea deciziei cadru privind mandatul european de arestare este monitorizată constant de către Comisie, inclusiv în ceea ce privește recunoașterea hotărârilor judecătorești ca urmare a refuzului de predare a cetățenilor/rezidenților, Comisia recomandând în mod repetat statelor membre aplicarea corectă a dreptului unional și consolidarea cooperării judiciare în plan european”.

În acest context, Ministerul Justiției a avut intervenții repetate în cadrul Plenului Consiliului JAI și a ridicat subiectul în discuțiile bilaterale ministeriale și la nivel de comisar european”, a mai informat ministerul.

Ministrul a transmis o scrisoare omologului italian

„Într-un efort constant de îmbunătățire a cooperării cu autoritățile italiene, Ministerul Justiției și-a exprimat fără echivoc disponibilitatea și a solicitat un dialog constructiv, în vederea identificării unor soluții, pentru ca hotărârile judecătorești pronunțate de instanțele române să fie efectiv puse în executare. Aceste aspecte au fost comunicate în mod repetat Ministerului Justiției al Republicii Italiene”, a mai transmis ministerul..

În același timp, Ministerul român al Justiției a anunțat că a transmis recent ministrului Justiției al Republicii Italiene „o scrisoare prin care au fost reiterate cele de mai sus, cu intenția inițierii unor discuții bilaterale care să ducă la deblocarea soluționării acestor cazuri, în spiritul bunei colaborări și a consolidării relațiilor bilaterale în domeniul Justiției. Nu putem permite niciun moment lezarea încrederii, respectului reciproc și bunei cooperării între România și Republica Italiană, așa cum acestea au fost afirmate și apărate în mod constant de către ambele părți”.

„Facilitarea executării în bune condiții a mandatelor europene de arestare emise de către instanțele române a constituit o prioritate pentru magistratul român de legătură în Italia, alături de stabilirea de contacte directe, în vederea depășirii obstacolelor de cooperare. Acesta a urmărit în mod constant procedurile realizate cu dificultăți și întârzieri”, a mai subliniat conducerea ministerului român.

Totodată, Ministerul Justiției a arătat că, la nivel tehnic, cooperarea este una susținută și semnificativă, explicând că „Ministerul Justiției, instanțele române, magistratul român de legătură, după caz, alte autorităţi române potrivit competențelor (ex: Administrația Naţională a Penitenciarelor) depun demersuri pentru a pune la dispoziția autorităților italiene datele considerate necesare, având în vedere legislaţia unională, naţională, jurisprudența Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”.

Ministerul Justiției a exercitat și va continua să exercite toate atribuțiile și competențele legale de care dispune pentru a contribui la rezolvarea acestei probleme de dimensiune europeană. Ministerul Justiției rămâne consecvent poziției de a aborda toate subiectele din zona de competență într-o manieră tehnică argumentată, cu bună credință, în afara oricăror considerații politice conjuncturale și concomitent de a evita polemicile de tip populist asupra unor probleme care reclamă, în fapt, exclusiv o expertiză calificată”, a mai transmis conducerea ministerului român.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…