Ministerul Justiției a pregătit Ghidul privind sesizarea faptelor de violență și hărțuire sexuală: „Prea multe femei au trecut prin frică”

Ministerul Justiției a pregătit Ghidul privind sesizarea faptelor de violență și hărțuire sexuală: „Prea multe femei au trecut prin frică”

Aproape jumătate dintre români clasifică violența sexuală la nivelul 10 de gravitate, pe o scară de la 1 la 10, conform unui condaj făcut la comanda Ministerului Justiției.

foto violenta sexuala

Românii clasifică violența sexuală ca unul dintre cele mai grave acte FOTO Arhivă

Potrivit unei postări făcute pe Facebook de Alina Gorghiu, ministra Justiției, femeile din România vor beneficia în curând de un Ghid privind sesizarea faptelor de violență și de hărțuire sexuală , Ghid ce ar urma să semnifice un sprijin pentru oricine se va afla sau se află deja într-o situație dificilă.

Victimele trebuie sprijinite pentru a sesiza orice abuz. Să fie în siguranță după ce depun plângerea! Să aibă sprijin financiar prin voucherele pe care Ministerul Justiției le eliberează în cuantum de maxim 18.500 de lei pentru nevoile urgente, din banii luați de la infractori! Așa arată o societate responsabilă și serioasă!”, a scris Alina Gorghiu.

De asemenea, potrivit sondajului comandat de către Ministerul Justiției, aproximativ 94% dintre români consideră că este potrivită emiterea unui ordin de protecție în cazul agresiunii sexuale iar 95% sunt de acord cu extinderea numărului de situații în care justiția poate emite ordine de protecție pentru a împiedica agresoriii să se apropie de victime.

„Iarăși foarte important: prevenirea! Să știi care sunt faptele cărora le poți fi victimă, ce poți face, ce drepturi legale ai, cui să te adresezi. În școli universități, la locul de muncă: la prima sesizare, trebuie reacție!

Instituțiile statului român trebuie să ia foarte în serios semnalele primite! Iar dacă victimele simt că nu au cu cine să vorbească, să știe că la ministrul justiției ușa le este deschisă! Sunt în scaunul de ministru pentru a asculta și a ajuta!”, a mai scris Gorghiu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 A recrutat online zeci de bărbați pentru a-și viola soția, după ce a drogat-o. Femeia a fost abuzată timp de 10 ani

2 „Atât s-a putut / ” Poliţistă din Teleorman, cercetată disciplinar în urma unor imagini apărute pe Internet

3 O familie din București se chinuie de doi ani să dovedească că nu a făcut un credit la IFN-ul fiicei lui Dan Voiculescu

4 Prima reacție a tânărului bătut de un polițist în propria mașină: „O să-l acționez în instanță. Era să fie mușamalizat cazul"

5 Țiriac, exploziv / a pus performanțele Serenei pe seama dopajului! Metoda Williams, descrisă detaliat