Ministerul Energiei: Noul Guvern va decide cum va continua proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă
Noul Guvern va fi cel care va decide pașii de urmat în ceea ce privește proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, în condițiile în care, pentru finalizarea acestui proiect, este nevoie de un acord între statul român și cel chinez, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei, remis, miercuri, AGERPRES.
Pe data de 17 octombrie, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Nuclearelectrica a decis prelungirea până la 20 decembrie a negocierilor cu chinezii de la CGN pentru realizarea reactoarelor.
"În prezent, în cadrul Comisiei reprezentând interesele părții române, negocierile aferente ultimei etape a Procedurii de Selecție care vizau Acordul Investitorilor și Actul Constitutiv ale noii companii de proiect au condus la stabilirea unor aspecte clare în ceea ce privește atribuțiile și responsabilitățile companiilor implicate, SNN și China General Nuclear Power Corporation ('CGN')", se arată în comunicat.
Având în vedere complexitatea proiectului și angajamentul statului român pe termen lung, aspectele stabilite ca urmare a derulării negocierilor trebuie concretizate prin decizii asumate la nivelul instituțiilor statului român, au explicat reprezentanții ministerului.
"Implicarea și asumarea instituțiilor statului român trebuie realizată la nivel contractual, inclusiv prin semnarea unui acord între cele două state implicate în derularea proiectului și prin mandatarea companiilor implicate în derularea etapelor următoare. Considerăm că abordarea cea mai corectă este să permitem noului guvern o analiză privind deciziile în ceea ce privește rezultatul negocierilor și pașii de urmat", se mai precizează în comunicat.
În luna mai a acestui an, Consiliul Suprem de Apărare a țării a stabilit că proiectul unităților 3 și 4 de la Cernavodă reprezintă un proiect prioritar de investiții pentru România.
La mijlocul lunii octombrie, Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, declara pentru AGERPRES că negocierile cu compania chineză sunt pe ultima sută de metri, însă mai sunt câteva aspecte de clarificat în legătură cu rolul statului român în acest proiect.
Guvernul a aprobat la începutul acestui an o scrisoare-suport prin care certifică faptul că proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă este unul strategic prioritar pentru România și care poate fi implementat doar cu sprijinul statului, declarase Lulache, într-o conferință de presă care a avut loc în luna mai.
"Avem o procedură de negociere în plină desfășurare cu partenerul chinez. Pot să vă jur că sunt în plină desfășurare. Jumătate din timpul nostru fizic este alocat acestui proiect. Suntem implicați într-o comisie de negociere, iar în această comisie de negociere sunt și reprezentanți ai statului. Negociem zi de zi și avansăm în acest proiect, în care suntem într-o ultimă etapă", a precizat Lulache.
Ea a arătat că scrisoarea conține inclusiv schemele de sprijin care pot fi acordate acestui proiect.
"Guvernul a emis o scrisoare-suport, ca parte din acest întreg mecanism și care în principiu spune următoarele: România este conștientă că acest proiect se poate dezvolta doar cu implicarea și sprijinul statului român, statul român consideră acest proiect un proiect strategic prioritar și descrie o serie de mecanisme de sprijin pe care să le analizeze și să le acorde pentru dezvoltarea proiectului. Parte din aceste mecanisme de sprijin sunt implementarea mecanismului contractelor pentru diferență, o serie de facilități fiscale eventual, garanții de stat pentru finanțarea proiectului", a susținut oficialul Nuclearelectrica.
Lulache a mai spus că o parte din aceste mecanisme de sprijin reprezintă ajutoare de stat și vor trebui aprobate de către Comisia Europeană.
"Evident, toate aceste mecanisme vor fi asigurate în anumite condiții. De exemplu, pentru implementarea mecanismului contractelor pentru diferență, suntem conștienți că va trebui să trecem printr-un proces de negociere și analiză cu Comisia Europeană și că trebuie ca acest mecanism să facă față mai multor teste, inclusiv celor a ajutoarelor de stat. Și atunci, acordarea acestora este condiționată de parcurgerea cu succes a acestor etape", a adăugat Lulache.
Pe 9 noiembrie 2015, reprezentanții Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat Memorandumul de Înțelegere privind dezvoltarea, construcția, operarea și dezafectarea unităților 3 și 4 ale centralei nuclearo-electrice Cernavodă.
AGERPRES